RSS Feed

Öregkori balgaságok

Dalia László - 2021. 04. 22. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Öregkori balgaságok

Lehet-e szép az öregkor? Hát, erről minden felmérésben fele-fele szokott az igen és a nem lenni. Régi poén, hogy mondja az egyik öreg a másiknak, "azért az öregkornak is vannak szépségei". Mire a másik, "egyet mondj!". Vicces dumákban nincs hiány, miszerint 80 fölött már gondolkodás nélkül ki lehet próbálni a heroint és milyen nagy dolog, hogy "nem haltál meg fiatalon".

Az öregkor mindenkinél máskor kezdődik, a felméréseknél viszont a válaszadók többsége a 65 éves kort jelölte meg kezdetnek, amely egybeesik a férfiak nyugdíj korhatárával. Ezen lehet vitatkozni, azon már kevésbé, hogy a többség a testi leépülést tartja a legszörnyűbbnek, amit sporttal lehet távol tartani. Már akinél  nem hatalmasodnak el a betegségek. Természetesen  a nőket leginkább a szépészeti változások idegesítik, s talán ezért nem meglepő, hogy megváltozott a plasztikai beavatkozások megítélése is, a 40 százalékuk szerint szükség van rá, s csak 6.5 százalék ítéli el. Ez tíz vagy húsz éve még éppen fordítva volt. A fizikai leépülés mellett sokan a szellemi leépüléstől is félnek, s furcsamód legkevésbé a pénzügyi gondoktól tartanak, de nyilván kevesebbet is költenek, ezért csak 2 százalékuk aggódik, hogy nem lesz elég pénze.

Végül is, hogy visszatérjünk az első kérdéshez, az egyik vizsgálat szerint a megkérdezettek 45 százaléka szerint semmilyen előnye nincs az öregedésnek, a többség szerint szerint lehet szép is. Az előnyök közé sorolják, hogy mér nem kell versenyezni és stresszelni, s "amin 35 évesen még idegeskedsz, azon 50 fölött már mosolyogsz", bár ez a bölcsesség sem húzható rá mindenkire, hiszen ahogy öregszünk, az idegrendszerünk is fárad, s ezzel nem mindig tart lépést, hogy a tapasztalataink, tudásunk által bölcsebbek, higgadtabbak leszünk.

Miután továbbra sincs gyógyszer az öregedés ellen, maradnak a régi receptek, javallatok. A hobbit sokan emlegetik, amely korban tarthatja az embert fizikailag és szellemileg is, hiszen szükség van valamiféle foglalatosságra, aki elhagyja magát, az könnyebben épül le. A mozgás is fontos elem, ahogy a dohányzásról és alkoholról való leszokás, vagyis a mértékletesség, mert az öregedő szervezet már nem tud úgy kompenzálni, nem képes úgy regenerálódni, mint egy huszonévesé. Ám épp az említett felmérésben résztvevők közül csak csak minden harmadik sportol és étkezik egészségesen, míg 26 százalék semmit sem tesz, hogy karban tartsa magát. Tehát tudjuk a receptet, csak nem használjuk.

Fotó: -a-
Lap tetejére