RSS Feed

Nyuszis aktok és pajzán udvarhölgyek

M. A. - 2021. 04. 21. 17:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyuszis aktok és pajzán udvarhölgyek

A BÁV Aukciósház szakértői izgalmas utazásra hívnak a művészi aktok világába. A meztelenség ábrázolása egyidős az emberiséggel, a művészetnek a mai napig központi témája az emberi test. A BÁV Aukciósház 15. Grafikai aukciójának apropóján - melyet április 28-án rendeznek meg online formában - mutatnak pár izgalmas művészi aktot itthonról és a nagyvilágból egyaránt.

Már az őskori barlangrajzokon is megjelennek meztelen alakok, majd a görög és római szobrászat vitte tökélyre az emberábrázolást, későbbi korok művészeit is megihletve. A magyar festészet története bővelkedik aktokban. A műfaj egyik leghíresebb sorozata Zichy Mihály (1827-1906) Liebe című albuma. Zichy 1847-ben került Szentpétervárra, ahol először rajztanárként dolgozott, majd egy sikeres megrendelésnek köszönhetően udvari művészként alkalmazták. A romantika korában, amit a naiv formák, a keresztény szimbólumok és a borongós témák jellemeztek, Zichy életművében (aki különben híven kiszolgálta a korízlést), különleges helyet foglalnak el a cári udvar „belső használatára” készített erotikus rajzok.  

 

Bár a pajzán képeket az udvarhölgyek ihlették, Zichy törekedett arra, hogy a szereplők ne legyenek azonosíthatók. Az erotikus jelenetek még mai szemmel is kendőzetlen ábrázolása egyrészt sokakat megbotránkoztatott ebben a korban, másrészt forradalmi változást hozott az aktművészet terén. A rajzok először 1895-ben jelentek meg Breviarium Eroticus címmel. A BÁV Grafikai aukcióján a Liebe album 1911-es, eredeti kiadásához 1,3 millió forintos kikiáltási ártól lehet majd licitálni.

 

Az aktok témája magától értetődően izgalmas, de fontos funkciója is van: a fiatal művészek hagyományosan akttanulmányokkal fejlesztik rajztudásukat. Jó példa erre Schönberger Armand (1885-1911) Fiatal nő gyümölcstállal című szénrajza, jellegzetes art deco stílusával, a fekete-fehér színek ellentétéből adódó erőteljes hatással, mely a közelgő aukción 480 ezer forintos kikiáltási árról indul majd. 

 

Az akt megalkotásához nem kellett a tanulóknak a fantáziájukra hagyatkozniuk: már a középkorban is modelleket segítették őket a rajzolás során, azonban eleinte a női alakokat is meztelen férfiakról rajzolták. Magyarországon elég lassan tört be az oktatásba a meztelen modellek használata, a francia művészek viszont már a 19. században így tökéletesítették rajztudásukat. Persze a téma nem csak az iskola falai közt találta meg a művészeket: Toulouse-Lautrec például leginkább az örömlányok csupaszságát örökítette meg. A francia művész 1957-es kiadású albumára 160 ezer forintról indul majd a licit.

 

 Ha aktok kerülnek szóba, akkor a legtöbbeknek valószínűleg egyből bevillan a híres nyuszis magazin. Nincsenek ezzel másként a magyar művészek sem: Müller Árpádot, aki „boldog képek” festőjeként vonult be a magyar művészettörténetbe, élénken foglalkoztatta a bulvár, ezért előszeretettel használta modellnek a Playboy pucér hölgyeit. A művész Playboy akt című krétarajzát 150 ezer forinttól lehet majd hazavinni. A magazint sokszor vádolják azzal, hogy a nők szexuális felszabadításának fantáziáját adta el, csak éppen nem a nőknek, hanem a férfiaknak. Patrick Nagel 1975-től dolgozott az újságnak, jellegzetes minimalista alkotásait szintén a Playboy modelljei ihlették. Az ideális „Nagel-nő” porcelánfehér bőrével és fekete hajával, furcsa, kitekert pózaival a nők tárgyiasításának tökéletes illusztrációja. Bár a „Nagel-nők” éppoly távol állnak a valóságtól, mint a magazin modelljei a valódi nőktől, a plakátok az egész világon népszerűségnek örvendenek. Egy ilyen, a Playboy 30. évfordulójára készített plakát 280 ezer forintos kikiáltási árról indul majd a BÁV aukcióján.

 

A BÁV 15. Grafikai Kiállítás április 19-27-ig tart, az aukcióra április 28-án kerül sor. Az árverés formája: közönség nélkül, online közvetítve. Az Axioart platformján lehet licitálni, vételi- és telefonos megbízások az Aukciósházban leadhatók.

 


 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére