RSS Feed

Haláljárat

Csontos Tibor - 2021. 04. 21. 8:22:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Haláljárat

Tegnapig 25.580 magyar áldozata volt a koronavírus járványnak. Azóta bizonyosan nőtt a fertőzésben elhunytak száma, amely mifelénk naponta és átlagban kétszáz körüli. Döbbenetes statisztika, hiszen még egyetlen koronás halál is elborzasztó. Mindegyik mögött emberi sorsok, családi tragédiák rejteznek, mert hát "ilyen az ember, egyedi példány”. S melyekről a politika nem vesz tudomást.- Sérül a társadalom, ha nem emlékezik meg halottairól – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő a járvány áldozatainak tartott berlini emlékünnepségen.

Magyarország máris sérült. Nálunk ugyanis még senkinek nem jutott eszébe, hogy mennyire emberi és beleérző gesztus is lenne állami megemlékezést tartani a világjárvány halálos áldozatainak tiszteletére. Ez nem az az érzékeny, érzelmileg szolidáris közeg, amely odáig jutna, hogy emlékezzen azokra, akik a legtöbbször kíméletlenül magányosan, a hozzátartozók búcsúja, emberi szó nélkül haltak meg, akik életükben utoljára a lélegeztetőgép zaját hallották. Hogyan is juthatna, amikor a hatalom logikája szerint egy ilyen gyászceremónia a tehetetlenségre, a kivédhetetlenre emlékeztetné a választópolgárokat? Merthogy számukra azok vagyunk: nem polgárok, hanem választópolgárok, akiknek nyilván eszébe jutna a semmivé foszlott a fellengzős, voksvadász kijelentés, mi szerint „Mindenkit meggyógyítunk, aki megbetegszik!”

 

Nehéz beletörődni, ahogyan az ember hallja az érzéketlen statisztikai adatok sorolását, kiváltképp a halálos adatot a már-már eposzi jelzőnek számító „többségükben idős, krónikus betegségben szenvedők” minősítést. Mi viszont még arra is képtelenek vagyunk, hogy minősítsük, hogyan zúzta szét a politika a gyászainkat, miként nem vesz tudomást arról az általa teremtett közeg, hogy minden egyes járványhalál mögött olykor iszonyatos emberi sorsok, családi tragédiák húzódnak. Itt egyetlen halál csupán egyetlen, operatív törzsi számadat lesz. Felfoghatatlan darabszám. Sokunknak van vírushalálos története a családból, a rokonságból, a baráti, ismerősi körből, a szomszédból. Sokunknak meséltek arról, ki és hogyan nem tudott búcsút venni a haláljáratba kerültektől. Olyankor nekünk nem a járványgörbe, a fertőzési ráta, a beoltottak száma jut eszünkbe. Miként Áder János államfő és felesége is a családi tragédiákra gondolt, amikor létrehozta a szüleiket a járványban elvesztett és árván maradt gyerekek megsegítését szolgáló alapítványt. A magát családbarátnak hirdető kormány csupán az oltásszámok növelésében keresi népszerűségét.

 

A politikának az érzéketlensége arról is tudósít, hogy nemcsak a Covid -19, a Covid-20 és a Covid-21 mérgezi a levegőt. A hatalomtechnika nem tűri az érzelmeket, csak a hamisságot. Az oltásszám ópiuma éppen úgy hamis, mint az, hogy „Tűzzük ki a fekete zászlót a parlamentre!” Mindkét megnyilvánulás hiteltelen és őszintétlen. Politika. Németországban Frank-Walter Steinmeier az elmúlt vasárnap példát mutatott egy európai hétköznapi kultúra jelenlétéről. Azzal is, hogy megjegyezte: „Meg kell emlékezni mindazokról, akik magányos és gyakran kínkeserves halált haltak ezekben a sötét időkben!” Az államfő azt is kérte, hogy a részvét jeleként mindenki helyezzen el egy gyertyát vagy más fényforrást lakása egy ablakában.

 

 

 

 


Fotó: fulorrgegekozpont.hu
Lap tetejére