RSS Feed

Páratlan páros

Dalia László - 2021. 04. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Páratlan páros

Meghalt Törőcsik Mari. Itt van az emlékezés ideje, de ilyenkor nem szeretjük a tiszteletköröket, a kötelező életrajzot, a színházi és filmszerepek vég nélküli felsorolását, s inkább a saját emlékmorzsáinkra bízzuk magunkat. S nem is olvastam el a portálokon a búcsúkat, mert ilyenkor közhelyesek, meg bosszantóan üresek a szavak.

Amikor hazaértem, véletlenül kapcsoltam az ATV Spiritre és ott éppen Törőcsik Mari beszélgetett Albert Györgyivel. Törőcsik nemcsak nagy színésznő volt, gyönyörűen beszélt a színházról, moziról és olyan alázattal a kollégáiról, akik persze koruk nagyságai voltak, mint Major Tamás, Gobbi Hilda, Básti Lajos, Garas Dezső vagy Bara Margit, hogy odaszegezett a székhez. És miközben élvezettel hallgattam minden történetet, arra is rádöbbentem, hogy milyen jó riporter volt Albert Györgyi, milyen empátiával irányította a beszélgetést, s mindent  tudott színházról, szerepekről, színésztársakról, ám alázattal volt a riportalanya iránt, sosem szólt közbe és nem okoskodott, csak vitte tovább a beszélgetést, tempót diktált, hogy semmi sem maradjon ki, a nézőnek még véletlenül sem legyen hiányérzete, hogy valami fontos kimarad és valami fontostalan bekerül.

Nem tudom, hány éve készült ez a riport, hiszen Albert Györgyi már rég nincs köztünk, de az ATV szerkesztőit dicséri, hogy emlékeztek rá és előkeresték. Engem sosem zavart, hogy manapság boldog boldogtalan újságírónak nevezi magát és butuska celebek műsorvezetők akarnak lenni, és néha be is dobják őket, az sokkal inkább bosszant, hogy a szakma hihetetlen mélyrepülésben van már jó ideje. Persze, tudom, hogy kettő között van némi összefüggés, hiszen az utcáról vagy egy instáról kerülnek be az amatőrök, különösebb műveltség és szakmai tudás nélkül. Persze, pénzért egyébként is bárki elvégezhet két média iskolát, sőt egyetemet is. Papírt könnyű szerezni, de ha ezt az interjút egy szakember apróra váltja, vagyis szétszedi, a laikus is ízelítőt kaphat arról, miről ismerszik fel a profi. Albert Györgyi talán rosszul osztotta be azaz életét, két végén égette a gyertyát, de amit tudott, az tanítani való.

Fotó: -a-
Lap tetejére