RSS Feed

Genscher emléke

Mogyorósi Géza - 2021. 04. 20. 10:22:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Genscher emléke

Kedveltem az öreget. Fiatal külföldi tudósítóként két alkalommal is találkozhattam a - nyolcvankilenc évesen elhunyt - Hans-Dietrich Genscherrel. A termetes, volt bonni alkancellár-külügyminiszter napjainkban is az egyík legnépszerűbb európai politikus. Ha jól tudom, akkor legutóbb Horn Gyula egykori magyar kormányfő 2013 júliusi búcsúztatásán járt hazánkban

Az Európai Unió legnépesebb tagállama öt éve tavasszal, rövid időn belül két korábbi liberális fődiplomatáját veszítette el. A második Merkel-kormányban 2009 és 2013 között aktív Guido Westerwellét anno márciusban, ötvennégy esztendősen ragadta el a halál. FDP-beli párttársa, „főnöke”, támogatója Hans-Dietrich Genscher röviddel később csukta le örökre a szemét. A hajdani bonni Brandt-, Schmidt-, majd Kohl-kabinet oszlopos tagja 1927-ben született. Élete, mint annyi kortársáé, kész regény. Rövid gyermekkora minden szempontból kemény volt. A későbbi szabaddemokrata politikus tíz évesen lett félárva: apja fiatalon, vérmérgezésben hunyt el. Aztán jött a háború!
Genscher kamasz fejjel öltötte magára a hitleri hadsereg uniformisát. Tízmillió német nem köszönthette 1945 tavaszát! A náci birodalom összeomlásakor a tizennyolc éves srác amerikai/brit hadifogságba került. A láger hétköznapokat megúszta, de hamarosan súlyos tüdőbaj döntötte le a lábáról. Anno Németországban - égtájtól függetlenül - rengeteg áldozatot szedett az alultápláltság, a lakáshiány. Még sokáig érvényben maradt a Führer-korszaktól örökölt jegyrendszer és élelmiszerracionalizálás. Hans-Dietrich Genscher ingázva a kórház és az iskolapad között 1946-ban lépett be a Liberális Demokratikus Pártba (LDP). Halléban és Lipcsében '46-tól '49-ig jogi és közgazdasági tanulmányokat folytatott: nevetve mesélte egyszer a tévében, hogy két nappal az NDK megalakulása előtt tette le utolsó sikeres vizsgáját.
A sztálinista Német Demokratikus Köztársaság szovjetbarát diktatúrája legalább annyira gyötörte az ifjú Genschert, mint a TBC. Az 50-es évek elején szánta rá magát, hogy hátat fordítson a DDR-nek. Nyugat-Németországban rögtön csatlakozott az FDP-hez, s a hamburgi jogi egyetemen újabb államvizsgával bizonyította, hogy "pályaérett". Kezdetben Brémában ügyvédeskedett. Politikai karrierje hatvan esztendeje startolt, mint a szabaddemokraták Bundestag frakciójának gazdasági asszisztense. A hidegháborútól az újraegyesítés utáni két parlamenti ciklusig (1965-től 1998-ig) volt Hans-Dietrich Genscher jellegzetes sárga pulóverében a bonni Bundestag képviselője. Humora, diplomáciai tehetsége, strapabírása legendás marad. „Mister Bundesrepublik”, ahogy külhonban becézték előbb a belügyi tárcánál, majd 1974 és 1992 között külügyminiszterként tett szert nemzetközi (el)ismertségre. A kelet-nyugat közeledésének főszereplője egyben a német újraegyesítés „építőmestere” is volt. Mint a liberálisok tiszteletbeli elnöke nyugdíjba vonulása után  aktív maradt, véleményére, könyveire odafigyelt a világ. Genschert 2016 áprilisában pártállástól függetlenül milliók méltatták, gyászolták hazájában, s Németország határain túl.

Fotó: -a-
Lap tetejére