RSS Feed

A hidegháború hőse

Mogyorósi Géza - 2021. 04. 16. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 A hidegháború hőse

Áprilisban új tárlat nyílt a berlini Deutsches Technikmuseum falai között. Az apropót Jurij Alekszejevics Gagarin hat évtizeddel ezelőtti űrkirándulása adja. Ha megkapom a második korona elleni oltást, akkor feltétlenül elcaplatok a „szovjet világűr esztétikájába” beavató kiállításra. Hiszen elfogódott vagyok Bajkonur hősei iránt.

Sokunk gyermekkorának volt kedvence Verne Gyula, Lajka kutya, majd Jurij Gagarin. A négy- és kétlábú űrturisták közötti fő különbség, hogy az eb sohasem tért vissza a Szovjetunióba, míg a mosolygós pilótát éppen hatvan esztendeje világsztárként ünnepelték! Nyugaton is! Jó, hogy a Spreenél sem feledkeztek meg e jubileumról. A Német Műszaki Múzeumban szeptemberig tekinthető meg a „Cosmic Culture – a szovjet világűr esztétikája a kelet hétköznapjaiban” (kissé faramuci) című tárlat. Ha láttam, majd írok róla. 

Más. Pár éve a nemzetközi sajtóban szomorúan olvastam, hogy csupán néhány napig állhatott (az 1968-ban elhunyt) Gagarin mellszobra a szerb fővárosban. Állítólag déli szomszédainknál annyi bírálatot kapott a sisakos mű, hogy rapid el is távolították a nevét viselő utcából az alkotást. Mitagadás a világűr meghódítójának kicsi szobra hatalmas talapzaton állt, ami furcsává és tréfássá tette a szovjet hőst. Aki - nem mellesleg! - éppen születésem után két hónappal, '61 tavaszán öltött magára szkafandert. Nos, Jurij Alekszejevics Gagarin (1934-1968) nálam ma is sztár. Remek teljesítmény, hogy hatvan esztendeje földkörüli utat tett a Vosztok-1 űrhajó kabinjában. Hallom 2021-ben még mindig nagy népszerűségnek örvend – s nem csak Oroszországban!

A bajkonuri hős minden szempontból magasra jutott. Ám fiatalon hunyt el! Csibészesen mosolygó legény volt az öntőmunkásból lett bátor pilóta. Mielőtt 1961. április 12-én elindult űrhajójával a történelmi, kozmikus útra műszaki és repülős tanulmányokat folytatott. '60-ban derült ki, hogy ott lesz a húsz srác között, akiket felkészítenek az űrhajózásra. A hruscsovi Szovjetuniónak komoly presztízs érdeke fűződött ahhoz, hogy megelőzzék az USA-t a kozmonauták viadalában. Gagarin első emberként repülhette körül a glóbuszt. 

Histórikus, 108 perces útjában egyesek még napjainkban is kételkednek. A hidegháborúban azonban aligha engedték volna meg az amerikaiak, hogy a Kreml blöfföljön. (Megjegyzem, Alan Bartlett Shepard a Mercury-program bajnoka csak '61 májusában tett egy sokkal rövidebb kiruccanást, így ő a második földlakó, aki meghódította a világűrt.) Gagarin, a Szovjetunió hőse kitüntetés büszke birtokosának legendáját fokozza, hogy a népszerűség elől alkoholba menekült – mint annyi rockzenész, költő és vadakat terelő juhász! Előfordult ez később tengerentúli asztronautákkal is... A fiatal tiszt 1968 tavaszán társával együtt zuhant le egy Mig-15-ös vadászgéppel. A Vosztok-1 híres kapitánya csupán 34 éves volt.

Fotó: -a-
Lap tetejére