RSS Feed

Mit tud a Z-generáció?

Dalia László - 2021. 04. 14. 8:38:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mit tud a Z-generáció?

A Nagy Diák Tesztek mindig tükröt tartanak a fiatalok elé, meg szolgál némi tanulsággal a társadalom számára is, hiszen ki ismeri jól a Z-generációt vagyis az 1995 és 2010 között született srácokat? Talán a szüleik és a tanáraik sem, így ha a DUE Médiacsoport 300 ezer fiatalt rávesz, hogy kitöltsék a tesztet, mindenki jól jár. Persze, ha hiteles az eredmény.

Egyetlen adat van, amely aligha fog meglepetést okozni, miszerint  a Z-generáció 93 százaléka használ okostelefont. És hála a sok ijesztgetésnek, meg rémtörténetnek, 97 százalékuk már azt is elhiszi, hogy veszélyes szexuális tartalmakat feltölteni a netre. Hogy a biztosításokról nem sokat tudunk, ezen nem csodálkozom, ám hogy a pénzügyi elméleti kérdésekben jók lennének, tudják, mi az áfa, az infláció, ezt már nehezebben hiszem el, s miután a DUE itt nem közöl számokat, még inkább kételkedem. Bűnmegelőzési témákban is járatlanok, de hát ez a felnőttekre, a szüleikre is igaz, különben nem lenne annyi betörés, lopás és az unokázós csalásokat már ne is emlegessük, amely persze már a nagyszüleiket érinti, de visszafelé őket is. 

Érdekes megállapítás az is, hogy a Z-sek ismerik a korábbi generációk zenéjét, filmjeit, mert a Tankcsapda (98 százalék) Lugosi Béla (79 százalék) és Fekete István Vukja (78 százalék) nem a legjobb példa erre, tehát kíváncsi lennék, hogy mire kérdeztek még rá a nagy teszt alkotói. A zenében a Beatles, Rolling Stones, Zeppelin, Illés, LGT, Omega vagy filmben Antonioni, Fellini, Bergman, az irodalomban Hemingway, Mailer, vagy éppen Heller ismerete sokkal többet elmondana a róluk. Lugosi Bélát például a felnőttek 79 százaléka sem ismeri, nemhogy az ifjak, tehát érdekelne, hogyan jutottak erre az eredményre. Nekem túl szép ez így, bár igaz lenne.

A PISA-tesztek évek óta nem túl hízelgőek a magyar diákok számára, s bizony, ha valaki megnéz egy Észbontók műsort, akkor elszörnyed, ahogy a meghívott celebek is, hogy milyen hézagos a fiatalok tudása. S meglehet, hogy az átlag talán műveltebb, hiszen a szerkesztők nem a legműveltebb lányokat, fiúkat választják ki, akkor ugyanis unalmas lenne a műsor, de ahogy tudom, nem kell sokáig keresgélniük, hogy találjanak olyan párokat, akik István királyi összekeverik Mátyás királlyal és Pozsonyt Stockholmmal. 
Fotó: -a-
Lap tetejére