RSS Feed

Állítsák meg a természetpusztítást!

mti - 2021. 04. 08. 12:42:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Állítsák meg a természetpusztítást!

Nyílt levélben szólítja fel az LMP társelnöke a természet- és környezetvédelemét felelős agrárminisztert, hogy "végre valahára tegyen érdemi lépéseket a természetpusztítás megállítására". Schmuck Erzsébet a online sajtótájékoztatóján elmondta: az utóbbi időben, különösen a járvány idején hihetetlen sok esetben fordult elő durva természetkárosítás, a kormány pedig szerinte élen jár a rombolásban.

    Példaként említette a balatonfenyvesi vitorláskikötőt, amely miatt eliszaposodtak a környék strandjai, a Fertőnél és a Tatai-tónál tervezett szállodák ügyét, "de a Velencei-tó partjáról is riasztó hírek érkeznek". Szólt a pesti Szilas-tó tönkretételéről, a Szalajka-patak lebetonozásáról is, vagy erdők tarra vágását Natura 2000-es területeken.
    "Európai összehasonlításban is vezetünk a természetpusztításban" - jelentette ki, hozzátéve: Magyarország természeti kincseit nem sajátíthatják ki oligarchák, ezek a kincsek arra szolgálnak, hogy az átlagemberek egészségét védjék, megőrizzék a biológiai sokféleséget és enyhítsék a klímaváltozás hatását.
    Szerinte helyre kellene állítani a szakhatóságok függetlenségét, komolyan kell venni a környezeti hatástanulmányokat, be kell tartatni az unió természetvédelmi jogszabályait és meg kell szüntetni a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások jogi lehetőségét védett területeken.
    Emellett érdemi támogatást kell nyújtani a természetvédelemért dolgozó civil szervezeteknek - mondta.


Fotó: -a-
Lap tetejére