RSS Feed

Karlsbad: várják a turistákat

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 04. 08. 9:05:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karlsbad: várják a turistákat

Az elmúlt évtizedek wellness-divatja kapóra jött a cseh idegenforgalom gyöngyszemének, Karlovy Vary-nak. A K. und K. romantikát fürdőkultúrával, rangos filmfesztivállal és meseszép tájjal ötvöző hajdani Karlsbad 2020 tavasza óta nagyon megérezte a koronavírus-járvány negatív következményeit.

Májustól ismét felpöröghet a Cseh Köztársaság idegenforgalma. Ott is, ahol bő háromszáz esztendeje I. József császár privilégiumokat adott Karlsbadnak. A  királyi szabadváros címmel büszkélkedő, gyógyforrásairól híres település, később is gyümölcsöző kapcsolatokat ápolt Béccsel. Nagy Péter orosz cár, aki kétszer is kúrálta magát a 18. század elején e helyütt még megcsodálhatta „Károlyfürdő” barokk karakterét, mely az 1759-es tűzvésznek esett áldozatul. Az erdőkkel körülölelt völgyben elterülő városkát ügyes építészek hamarosan korát megelőzően modern egészségügyi és szórakoztató központtá varázsolták. Az ivó- és fürdő-terápia mellett, a friss levegőn való sétálást is divatba hozó dr. David Becher egy kis bálozásért, flörtért, sörözésért (becherovkázásért)  sem rótta meg pácienseit, kiktől 1795-től szedtek üdülési adót. Megfordult itt Goethe, Schiller, Beethoven, Chopin és Paganini éppúgy, mint Metternich, Marx, Brahms, Wagner (s 1938-ban még Hitler is!)

Gombamód szaporodtak az elegáns fürdők, a vándor utak, a rossz időben is korzózásra alkalmas kolonnád-ok, a szállodák. Remek „kapitalista” ötletként már az európai forradalmak küszöbén (1844-től) exportálták is a karlsbad-i ásványvizet. A 19. század második felétől vasútvonal köti össze az eredetileg német anyanyelvű gyógyüdülőhelyet a 120 kilométerre fekvő Prágával. A közlekedés korszerűsödése újabb lökést adott a város fejlődésének, melynek egyik csúcspontját a lenyűgöző Grandhotel Imperial 1912-es átadása jelentette. Ma is ez a pazar, „habos torta” stílus uralja az utcaképet a teljesen restaurált, gondozott Karlovy Vary-ban. A szocreál „lóláb” csak itt-ott lóg ki. Öt napot eltöltve ebben a hangulatos, észak-cseh ékszerdobozban, elsősorban német és orosz turistákkal találkoztam.

Fotó: -a-
Lap tetejére