RSS Feed

Előny a kínaiaknál

24.hu - 2021. 04. 07. 12:13:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Előny a kínaiaknál

Kedden a Direkt36 cikke alapján számoltunk be róla, hogy a magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését. Az 540 milliárd forintra becsült építkezésből 100 milliárdot a magyar állam állna, viszont mintegy 450 milliárdot Kína hitelezne, hasonló konstrukcióban, mint a Belgrád-Budapest vasútbővítésnél.

A Direkt36 arról írt, hogy a Fudan kampusza a kormány számításai szerint több pénzbe fog kerülni, mint amennyit a teljes magyar felsőoktatás működésére költött az állam 2019-ben.

A beruházás hírére Facebook-oldalán reagált Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere. Posztjában arról ír, hogy természetesen támogatták, hogy Ferencvárosban felépüljön a Diákváros 8-10 ezer kollégiumi férőhellyel, a megújult Nagyvásárteleppel mint közösségi térrel, sport- és rekreációs funkciókkal.  A világ egyik legnevesebb építészirodájának emberközpontú, zöld és fenntartható tervei alapján, autómentesen, nyitottan a budapesti közönség számára, teszi hozzá.

Baranyi szerint a projekt előkészítése a legutóbbi időkig rendben haladt, épp most zárult le a Nagyvásártelep megújítására kiírt nemzetközi tervpályázat. Amikor is Baranyi szavai szerint „robbant a bomba” arról, hogy milyen konstrukcióban épülne meg a kínai egyetem a kerületben.

Ezzel a beruházás kizárólag egy magánegyetem céljait szolgálná közpénzből– fogalmaz, hozzátéve: mindebből Budapest többi egyetemének, az oda járó diákoknak, egyáltalán a városnak semmilyen haszna nem lesz, a világvároshoz méltó terveket „kidobhatjuk a szemétre, viszont belekerül legalább 500 milliárd forintunkba, hogy kínai hitelből, kínai cégek által épített, kínai magánegyetem legyen Budapesten”.

A polgármester ezért levelet írt a miniszterelnöknek és Palkovics László miniszternek, amelyben kérte, hogy a kormányzati terveket hozzák nyilvánosságra és amennyiben a Direkt36 cikkében leírtak megfelelnek a valóságnak,a meghozott döntéseket vonják vissza.

Baranyi emlékeztet: az önkormányzati választáson aratott budapesti elsöprő győzelem után a miniszterelnök azt mondta, hogy kész együttműködni a város felelős vezetőivel és nem lesznek olyan beruházások, amelyet a budapestiek nem akarnak. „Meggyőződésem, hogy Budapest szívesen fogadná a világ bármely elit egyetemét. De nem ilyen egyoldalú üzlettel, ahol minden előny a kínaiaké, nekünk meg csak az adósság jut” – tette hozzá.

Fotó: -a-
Lap tetejére