RSS Feed

Stuttgart: korona és kőzápor

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 04. 06. 14:44:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Stuttgart: korona és kőzápor

Miként Berlinben, úgy Baden-Württemberg tartomány fővárosában is ezrek vonultak az utcára április elején tiltakozva a járványügyi korlátozások ellen. {Az arcmaszk viselési és távolságtartási szabályokat tömegesen sértették meg a demonstrálók Európa más tájain is.} Az NSZK-ban a Covid-19 és mutációi már 77 ezernél is több áldozatot követeltek.

Pillanatnyilag kétezren vannak lélegeztetőgépen - a legtöbb németországi halottat (14,5 ezer fő) a 18 millió lakosú Északrajna-Vesztfáliában regisztrálták. Bajorországban az elmúlt 13-14 hónapban szintén közel ennyien hunytak el a koronavírussal összefüggő betegségekben. Baden-Württembergben, 8,8 ezer tragédiáról szólnak a krónikák, ezért is furcsálják sokan, hogy a tartományi fővárosban, Stuttgartban a hétvégén bő tízezer ember demonstrált – részben agresszívan – az érvényben lévő egészségügyi korlátozások miatt. A rendőrséget kövekkel, üvegekkel megdobáló tömeg akciójának jogi következményei lesznek – így a dél-német hatóság.

Jó hír, hogy áprilistól felgyorsulhat az oltási tempó az EU legnépesebb tagállamában, ahol a negyedik legsúlyosabb helyzetet Szászországból jelentik. A hajdani NDK iparilag fejlett régiójában már 8,5 ezerhez közelít az áldozatok száma. A szintén kelet-németországi Mecklenburg-Előpomerániában (a Balti-tengernél) pedig csak tizedannyi pácienst gyászolnak 2021 tavaszán. A szakemberek a tesztek és vakcinálások gyarapitását sürgetik, hiszen míg Nagy-Britanniában a felnőttek fele már kapott legalább egy oltást, addig Angela Merkel birodalmában csupán 12 százalékos szintnél tartanak. A fővárosban és az azt körülölelő Brandenburgban eddig „csak” hatezernégyszáz elhunytról szólnak a fekete krónikák. A Saar-vidéken {930 fő}, a tartományi jogú Brémában {410} és Hamburgban {1,4 ezer} viszonylag ritka a végzetes tragédia.

Fotó: -a-
Lap tetejére