RSS Feed

60 évesen térne vissza a csúcsra Eddie Murphy

Blikk.hu - 2021. 04. 04. 12:59:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

60 évesen térne vissza a csúcsra Eddie Murphy

Hatvanéves lett Hollywood izgő-mozgó fenegyereke, Eddie Murphy, akinek karrrierje nemcsak csúcsokban, de abszolút mélypontokban is bővelkedett, ám idén újra elindulhat felfelé. Az amerikai humorista 1961. április 3-án született Brooklynban, gyermekkora pedig ennek megfelelően nem is telt túl könnyen, családja nagyon szegény volt, édesanyja rendszeresen betegeskedett, édesapja pedig gyilkosság áldozatává vált.

Érdekes módon Murphy mégis úgy gondolja, boldog volt, imádott tévét nézni, folyamatosan utánozta a benne szereplő karakterek hangját, valamint az iskolában is mindig azon volt, hogy osztálytársait megnevettesse. Utóbbi olyan jól ment neki, hogy 15 évesen már saját standupelőadásokat tartott, amikből hamarosan már meg is tudott élni.

Tizenkilenc évesen profi komikusként debütált a Saturday Night Live-ban, ahol a nézők annyira imádták, hogy visszahozta a már-már haldokló műsor korábbi népszerűségét.

Innentől egyenes útja volt a mozik világába, ahol az 1982-es 48 óra című akciómozival rögtön berobbant az A listás sztárok közé, majd jött a Szerepcsere, a Beverly Hills-i zsaru,, illetve az Amerikába jöttem című filmek ikonikus szerepe. A következő évtizedben aztán a Bölcsek kövére, valamint a Dr. Dolittle című vígjátékkal, illetve a Mulannal újabb kasszasikereket vitt a mozikba, ám hamarosan eltört benne valami.

A kétezres évekhez érve ugyanis folyamatosan vállalt el rosszabbnál rosszabb szerepeket, és bár tehetsége még mindig a régi volt, csillaga alaposan megkopott, ez pedig egészen addig fajult, hogy a 2010-es évek legrosszabb színészének is megválasztották.

Ez annyira lesújtotta az egykori közönségkedvencet, hogy hosszú időre visszavonult szeretett szakmájától.

– Sz*r filmeket csináltam. Számomra nem volt mókás, hogy folyamatosan Aranymálna-díjakat adtak nekem. A rohadékok nekem ítélték az évtized legrosszabb színészének járó Aranymálna-díjat. Ezek után úgy gondoltam, talán ideje lenne szünetet tartani – nyilatkozta erről az időszakról Murphy, aki a többéves csendet megtörve korábbi kultfilmje, az Amerikába jöttem folytatásával tért vissza a filmezés világába, ami ugyan az elmúlt év legsikeresebb streamingpremierjét produkálta, ám a kritikusokat megosztotta.

De van-e innen visszaút a fizikailag még mindig kirobbanó formában lévő Eddie Murphynek? A közönség még mindig kíváncsi rá, hamarosan pedig korábbi nagy sikerű filmek folytatásában tündökölhet: készül majd egy új része a Beverly Hills-i zsarunak és az Ikrek folytatásában is parádézhat majd Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito oldalán. Így tehát könnyen elképzelhető, hogy a szebb napokat is látott színésznek van visszaút a szaftos bevételekért mindig is rajongó Hollywood álomgyárába.

Tíz gyereke született

Eddie Murphy mindig is imádta a nőket, rengeteg kapcsolatából pedig összesen tíz gyermeke született. Paulette McNeely és Tamara Hood egy-egy, Nicole Mitchell öt, a Spice Girl Mel B egy (akit eleinte el sem akart ismerni), jelenlegi párja, a modell Paige Butcher pedig két gyerekkel ajándékozta meg.Fotó: -a-
Lap tetejére