RSS Feed

Nácik által elkobzott festményt adtak vissza

24.hu - 2021. 04. 01. 18:07:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nácik által elkobzott festményt adtak vissza

Nicolas Poussin egy olajfestményét adták vissza jogos tulajdonosának: a 17. századi képet 1944-ben a nácik kobozták el Franciaországban egy zsidó családtól, és a közelmúltban az olasz hatóságok Padovában találták meg. A Loth avec ses deux filles lui servant a boire című, a bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas képet Poitiers német megszállásakor lopták

A festmény tulajdonosai a háború után kezdték keresni az alkotást, és a mű az 1936 és 1945 között Franciaországban elkobzott értékek listájára is felkerült. A festmény utáni nyomozást 2020-ban indították újra, amikor az örökösök, egy 98 éves svájci állampolgár és egy 65 éves amerikai olasz ügyvédje útján keresetet nyújtott be az ügyben. Az olasz csendőrségnek a közelmúltban sikerült megtalálnia a képet egy padovai műkereskedőnél.

Mint kiderült, a képet 2017-ben vásárolta meg Franciaországban egy olasz műkereskedő, aki aztán eladta egy másik olasz műkereskedőnek. Utóbbi 2019-ben Hollandiában állította ki az alkotást, és a tárlaton ismerte fel egy Olaszországban élő holland művészeti szakértő. Az olasz hatóságok végül a padovai műkereskedő otthonában foglalták le a képet, amelyet ezt követően visszaadtak jogos tulajdonosainak, az egykori zsidó család leszármazottjainak.

Nicolas Poussin (1594-1665), a francia barokk festészet legnagyobb mesterei közé tartozott. Élete nagy részét Rómában töltötte, számos bibliai és mitológia témájú képet festett.

Fotó: -a-
Lap tetejére