RSS Feed

Andrássy, Wekerle és a többiek

Mogyorósi Géza - 2021. 04. 04. 12:52:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Andrássy, Wekerle és a többiek

Azt követően, hogy a 19. század derekán kinevezte a bécsi uralkodó Magyarország legelső miniszterelnökét, Gróf Batthyány Lajost, rövid időn belül váltották egymást a kormányfők. A szabadságharc leveréséig, 1849 nyaráig további három férfi töltötte be ezt a magas posztot.

A vérbe fojtott 1848/49-es, forradalmi reformkísérletek után csak a Kiegyezés {Österreichisch-Ungarischer Ausgleich} küszöbén, 1867 februárjában lett ismét miniszterelnöke hazánknak, a Deák-párti id. gróf Andrássy Gyula személyében. I. Ferenc József hosszú uralkodása alatt aztán sűrűn váltották egymást a – kizárólag nőmentes – magyar kormányok. 1871 őszén szűk egy esztendőre dr. gróf Lónyai Menyhért kapott meghatalmazást, akit Szlávy József, majd Bittó István követett egy-egy kurta periódusra. Báró Wenckheim Bélának is csupán néhány hónapos regnálás adatott meg Budapesten. Az ő belügyminisztere, Tisza Kálmán lett aztán 1875 és 1890 között a Magyar Királyság „rekorder” miniszterelnöke!

A „Ferenc Jóskával” egykorú, sportos hazafi 45 évesen lett a Kárpát-medence frontembere. A Szabadelvű Párt politikusa korábban a belügyminiszteri tárcáért volt felelős. Tisza 20. század hajnaláig ívelő pályafutása egybe esik történelmünk sikeres korszakával. Midőn először lett magyar nyelvű büntető törvénykönyvünk, majd csendőrségünk, s állami rendőrségünk. A pesti Operaháztól a Duna-parti parlament építkezésének kiötléséig számos terv fűződik ezen időszakhoz, mely előtt gyakorta váltakoztak a kormányok és célkitűzések. Tiszát gróf Szapáry Gyula, majd az ugyancsak liberális-szabadelvű Wekerle Sándor követte az ország élén. 1895-től, négy esztendőre báró Bánffy Dezső volt hazánk miniszterelnöke.Fotó: -a-
Lap tetejére