RSS Feed

Az életmód is tehet a korai ráncok megjelenéséről

M. A. - 2021. 04. 03. 8:46:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az életmód is tehet a korai ráncok megjelenéséről

Mindannyian szeretnénk jól kinézni, és minél tovább elégedetten belenézni a tükörbe, de az idő múlásával senki nem kerülheti el az apró ráncok megjelenését a bőrén. Az életmódunk vagy a génjeink határozzák meg a ráncaink számát, és mélységét?

Az öregedés természetes folyamat, ami mindenki életében elkerülhetetlen, de van néhány dolog, amivel az idő múlását egy kicsit lassítani tudjuk, vagy legalábbis elkerülhetjük a túl korán megjelenő ráncokat.

 

„Bőrünk a kollagén és az elasztikus rostok megfogyatkozása miatt fokozatosan elvékonyodik és a rugalmassága is csökken, miközben a hialuronsav mennyiségének csökkenése miatt egyre szárazabb lesz. A hormonális változások, a bőr szárazsága, valamint az izomműködés hatására fokozatosan jelennek meg a felületes, majd egyre mélyebb ráncok mindenki arcbőrén. Emellett további olyan tényezők határozzák meg az arc megjelenését, mint a zsírszövet mennyisége és eloszlása, a szövetek feszessége és a csontok szerkezete – idővel ezek is változnak. Sokat számítanak az örökölt gének, de az életmódnak is nagy szerepe van abban, hogy sokáig fiatalos és üde legyen a megjelenésünk” – mondja Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője, hozzátéve, hogy nagyjából 20%-ban a genetikai adottságoktól, és 80%-ban az életmódunktól függ, mikor kezd el veszíteni bőrünk a rugalmasságából, és mikor jelennek meg rajta az első ráncok.

 

Bőrünk szépségéért minden egyes nap tehetünk, ha megismerünk néhány olyan szabályt, ami segít egy kicsit lassítani az idő kerekét.

 

Ha dohányzunk, érdemes mielőbb leszokni! A cigaretta számos kártékony összetevőjével olyan enzimeket szabadít fel a bőrben, melyek fokozzák a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin rostok leépülését. A bőr fiatalságának szempontjából fontos a rostelemek közötti víz mennyisége, azaz a megfelelő hidratáltság: a kialakult ráncok dehidrált állapotban erősebbé válhatnak, öregebb bőr hatását kelthetik. Igyunk meg napi 2,5-3 liter folyadékot!

 

A káros UV-sugárzás kivédése fontos eleme a bőr állapotának megtartásának. Mindig használjunk fényvédő krémet! A C-vitaminnak különösen fontos szerepe van a kötőszöveti szerkezet megtartásában, felelős ugyanis a kollagénrostok összekapcsolásáért. Szedjünk rendszeresen C-vitamint!

 

A friss zöldségek és gyümölcsök olyan antioxidánsokat tartalmaznak, melyek semlegesítik a kollagént károsító szabad gyököket, így gondoskodnak a bőr friss és fiatalos kinézetéről! Fogyasszunk ezekből naponta többször! A napi minimum 8 óra alvás hozzájárul a bőr rugalmasságához. Ha kipihentek vagyunk, az arcbőrünk üde lesz, és szó szerin kisimul. Fordítsunk megfelelő mennyiségű időt a pihenésre!

 

Az orvos-esztétikai kezelések is segíthetnek, ha már előbukkantak a ráncaink. Ezek elsődleges célja az arc szimmetriájának helyreállítása a kontúrok elsimítása, az elveszett volumen pótlása, bőr feszességének és rugalmasságának növelése, a megereszkedett szövetek megemelése által.

 


Fotó: New Beauty/purecom
Lap tetejére