RSS Feed

Berlin: bezárt a Természettudományi Múzeum

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 04. 02. 13:25:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin: bezárt a Természettudományi Múzeum

Márciusban ismét szélesre tárta a kapuit a német főváros több kulturális intézménye. Ám áprilistól – a koronavírus és mutánsai terjedése miatt – ismét bezártak több berlini gyűjteményt, így azt is, mely a tíz esztendeje elpusztult jegesmaci, Knut preparátuma mellett számos őslény csontvázzal csábítja a látogatókat.

A Spree-parti „Museum für Naturkunde“ gyönyörű épületébe 2021. április 1-től - ez nem tréfa! - nem lehet jegyet váltani! Kár. Az aktuális járvány újabb hulláma miatt nem
nézhetik meg kicsik és nagyok az Invaliedenstrasse-i tárlat 25 millió darabos ásványtani, palentológiai és állattani gyűjteményét. Pedig a világ egyik legjelentősebb Természettudományi Múzeumaként tartják számon a berlinit. Alapítása a Humboldt Egyetem 1810-es megnyitásáig nyúlik vissza. Évtizedekig annak főszárnya adott otthont az értékes kollekciónak. A felsőoktatási intézménnyel mind a mai napig szoros a kapcsolata, a jelenlegi komplexumába 1889-ben költözött múzeumnak.


Az August Tiede tervezte robosztus épülettömb helyén korábban vasöntöde működött. A „Museum für Naturkunde“ leghíresebb és legméretesebb büszkesége az üvegtetős, központi „fényudvarban” kapott helyet. A 12 méter magas és 23 méter hosszú, eredeti Brachiosaurus brancai őslény csontváz lenyűgöző látványt nyújt. Állítólag a Föld egyetlen gyűjteményében sem tekinthető meg hasonló, óriási állatmaradvány. Az intézmény másik „sztárja” a Berliner Zoo-ban született jegesmedve, Knut (2006-2011), úgynevezett demoplasztik preparátuma. Élve nekem szimpatikusabb volt!


Fotó: -a-
Lap tetejére