RSS Feed

Háromgólos siker Andorra ellen

NS - 2021. 04. 01. 12:04:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Háromgólos siker Andorra ellen

Magyarország ellen aztán ismét a rutinra szavazott a szakvezető, míg a magyar kispadról irányító Marco Rossi szinte teljesen kicserélte a múlt vasárnapi, San Marino elleni kezdőcsapatot.A stadionhoz másfél órával a kezdő sípszó előtt érkező magyar nemzeti csapat kezdő tizenegye nyolc helyen megegyezett a múlt csütörtöki, Lengyelország elleni együttessel.

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK
I-CSOPORT
ANDORRA–MAGYARORSZÁG 1–4 (0–1)
Andorra La Vella, Nemzeti Stadion, 300 néző. Vezette: Thórarinsson (izlandi)
ANDORRA: Josep Gómes – M. San Nicolás (Rubio, 62.), Llovera, Emili García, Alavedra (Rebés, 77.) – Alex Martínez (Cristian Martínez, 62.), Marcio Vieira (Pujol, 77.), Vales, Cervós – R. Fernández (Aaron Sánchez, 82.), Aláez. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Lovrencsics G. (Varga K., 83.), Kleinheisler (Nego, 83.), Nagy Á. (Sigér D., 61.), Kalmár Zs. (Gazdag, 29.), Hangya – Nikolics (Varga R., 61.), Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Pujol (90+3. – 11-esből), ill. Fiola (45+2.), Gazdag (51.), Kleinheisler (58.), Nego (90.)


A múltidézésnek az andorrai lapok is szorítottak helyet a találkozó napján, már csak azért is, hogy némileg ellensúlyozzák a válogatott felett gyülekező sötét felhőket. Egyfelől a múlt vasárnapi, Lengyelország elleni vb-selejtezőről (0–3) hazatérő küldöttségből öten is pozitív Covid-mintát adtak – egyikük sem labdarúgó volt –, másfelől az öltözői hangulatnak nem használt, hogy Koldo Álvarez szövetségi kapitány Varsóban nem az első számú kapust, Josep Gómest, hanem 19 esztendős fiát, Iker Álvarezt tette a csapatba…

Magyarország ellen aztán ismét a rutinra szavazott a szakvezető, míg a magyar kispadról irányító Marco Rossi szinte teljesen kicserélte a múlt vasárnapi, San Marino elleni kezdőcsapatot. A stadionhoz másfél órával a kezdő sípszó előtt érkező magyar nemzeti csapat kezdő tizenegye nyolc helyen megegyezett a múlt csütörtöki, Lengyelország elleni együttessel, azzal pedig valamennyi futballista tisztában volt, a keserű emlékek miatt ezúttal az egyébként rendkívül fontos három pontnál is nagyobb a tét.

Az első negyedórában úgy tűnt, ez kissé megzavarta a mieinket: előbb Szalai Attila ajándékozta meg az ellenfelet egy szöglettel, majd egy hazaadás után Dibusz Dénes hozta a frászt a társaira. Ezt követően Lovrencsics Gergő beadása szállt a kapu mögé, és miközben az első kapura tartó labdát az andorraiak könyvelhették el, a hazai kapusnak egyszer sem kellett védenie az első negyedórában.


Szalai Ádám ezúttal nem talált be (Fotó: Árvai Károly)

Az agresszív letámadás, a kemény stílus szemmel láthatóan nem ízlett a magyar csapatnak, igaz, ha labdavesztés után visszatámadott, jó hatásfokkal szerezte meg a labdát. Amikor Kalmár Zsolt szöglete érintés nélkül szállt át a hosszú oldalra, majd gurult ki az alapvonalon, kezdett aggasztóvá válni a helyzet, az első félidő közepén pedig tovább sokasodtak a gondok, ugyanis éppen a DAC középpályása rogyott a földre, majd fájdalmában a műfüvet csapkodta – a térdkötéssel a lábán lebicegő középpályás nem tudta folytatni a játékot, helyére Gazdag Dániel érkezett.

A játék viszont sehogy sem akart egyenesbe jönni, a 30. percben Fiola Attila hibájából nyílt meg a védelem jobb oldala, ám előbb a hazaiak lövését sikerült blokkolni, majd a kapu elé érkező beadásnál a játékvezető megkönyörült a magyar csapaton.

Ne szépítsük, az első félidő nagy részében csak kereste a ritmust a csapat, a mieinket olykor hátulról érkező becsúszásokkal, máskor könyökösökkel megállító andorraiak ellen nemhogy a helyzet kialakítása, még az ellenfél kapujához vezető út megtalálása is nehézséget okozott. Aztán amikor már a lelátón azon kezdtünk keseregni, hogy az első félidő kapura tartó magyar kísérlet nélkül ketyeg le, a játékrész hosszabbításában Fiola Attila a semmiből vezetést szerzett.


„Gyerünk, ott folytatod, ahol abbahagytad!” – tüzelte a többieket a második játékrész előtti gyors bemelegítésnél Szalai Attila, és a 49. percben Lovrencsics Gergő beadása után kevés hiányzott a szemlátomást nyugodtabban adogató magyar együttes második góljához, ám Gazdag Dániel fejese célt tévesztett. Néhány perccel később viszont Nikolics Nemanja újabb remek középre emelése után már pontosan célzott a Honvéd középpályása, és amennyire keservesnek tűnt a helyzet az első félidőben, annyira nehéz volt elképzelni, hogy innen még legyen visszaút a hazaiaknak.

Nagy Ádám az első félidőtől kezdve egyre gyakrabban lépett vissza a védelem elé, ennek köszönhetően sokkal magabiztosabbá vált a labdakihozatal, és amikor a másik középpályás, a higgadtan futballozó Kleinheisler László is betalált, végleg eldőlt a párharc.


A sokáig vért izzadó magyar együttes átvészelte a kritikus időszakot, negyedóra alatt elvarrta a szálakat, s utána nem engedte visszakapaszkodni az egyre jobban elfáradó ellenfelet – sőt, Varga Roland szabadrúgása és a harmadik gól szerzőjének tekerése után tovább nőhetett volna a különbség.

A legvégén a csereként beállt Loic Nego közelről talált a kapuba, majd a ráadásban a veterán Marc Pujol szépített, büntetőből.

Fotó: -a-
Lap tetejére