RSS Feed

Covidnyuszi meg a többiek

Váczy András - 2021. 04. 04. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Covidnyuszi meg a többiek

Idén a húsvét, a Megváltó keresztre feszítése és feltámadása a kereszténység legnagyobb ünnepe és a pészah, az egyiptomi fogságból való szabadulás zsidó vallási ünnep naptári átfedésben van. Végső soron mind a kettő örömünnep, és kiváltképpen a húsvét a mai napig (még) működő tréfás szokásokkal tarkított: tojásfestés, locsolkodás, a bárányra utaltan a böjt után evés-ivás, mulatozás.

Ha címből az jön ki, hogy én a pandémiával szánt szándékkal rontani akarom az ünnepet, abszolút tévedés; ezt a cinikus vadbaromságot az innovációval fedett-ferdített újdonságot hajhászó piac teszi: egy csokoládéban utazó cég bevetette húsvétra a fecskendős csokinyulat! Fején találta a szöget: ha már tetőfokára hágott a járvány, ha már rémisztően szedi áldozatait, ha már ki sem merünk menni utcára, térre és jobb, ha elkerülnek barátaink meg mi is őket, na, akkor legalább annyi örömünk legyen, hogy elcsámcsoghassuk a vakcinával kedveskedő, mókás nyuszit. A covidnyuszit. Vajon milyen szürcsölni való finomság van a mellső mancsaival átölelt fecskendőcskében? Követi az oltóanyag felhozatalt? 
Nincs határa a „vegyed-vigyed-fogyaszd” piaci kreativitásnak, ahogy pofátlanul belegázol a mindennapokba, belefészkeli magát az intim szférába. Elviselhető szinten mozgott nem is olyan régen a szuper újdonságokat ránk tukmáló iparág, a reklámszakma utcai plakátokon, újságokban, tévében és rádióban nyomult. Ma behálózza a világhálót. Ha rákeresek a böngészőben valamire, fogalomra, tárgyra, zenére, videóra, filmre, tuti, megjegyez magának, és a következő kattintáskor rám szabott cuccot akar elpasszolni. Okos. Ezen lehet bosszankodni, ellene tenni nem sokat, még jó, hogy néha azért mellé nyúl, és lehet rajta röhögni.
Ha már a húsvéti nyúl átment vakcinás covid nyusziba, nem maradhat ki a többi sem: bárányból jópofa védőmaszk (azt hiszem, tavaly már lehetett látni egy-egy díszpéldányt), barka ággal – hagyományőrző helyeken – távolságot lehet tartani, locsolkodás kölni helyett fertőtlenítővel, és persze a locsolót pálinkával kínálják, ami teszt, ha áll a lábán pozitív, ha eldől, negatív, és festett tojást is kap… hm. Hiába agyalok, vírusra marketingolt tojás nekem nem ugrik be. 
Lehet ötletelni, szabad a pálya! 

Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére