RSS Feed

Vakcinaháború

Dalia László - 2021. 04. 06. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vakcinaháború

Zajlik a vakcinaháború, a kormánypárti politikusok úgy hajtogatják az oltási első helyünket, mintha ez semlegesítené a halálozási arányt, amelyben ugyancsak az élen vagyunk. És továbbra is az orosz és a kínai vakcinát tartják üdvözítőnek, tegnap is a reptéren üdvözölte a külügyi államtitkár 250 ezer orosz oltás érkezését. Vajon a nyugati szer miért nem kap ekkora figyelmet?

Borzasztó, hogy politikusok vívják nálunk a járvány elleni hadjáratot, de hát az egész ott kezdődik, hogy nem szakemberek beszélnek a covidról  és magáról a védekezésről, hanem pénteken reggel fél nyolckor a miniszterelnök játszik magyar közlönyt, ő jelenti be, hogy mi fog történni. Mondják sokan, hogy ezzel magára húzta a járványt és ebből nem fog jól kijönni, de nagyobb baj, hogy mi nem járunk jól, ha politikai tőkét próbál kovácsolni. Mindeközben a tények elsikkadnak, sőt össze-vissza beszélnek, dobálóznak a számokkal és valószínűleg ezért van sok hitetlen, akik nem is akarják magukat beoltatni.

A miniszterelnök többször elmondta, s a papagáj kommandó reggeltől-estig hajtogatja, hogy Brüsszel ezt is elszúrta, rossz megállapodásokat kötött vakcina szállítás ügyben, sőt G. Fodor megmondóember a minap a tévében már korrupciót is emlegetett. Ő csak tudja. Orbán miniszterelnök persze mondhatja, hogy a nemzetállamoknak kellett volna szerződni, csak ő is tudja, hogy akkor még rosszabbul járunk. Árban és mennyiségben is. Azt ugyan ő sem képzelheti, hogy a német, belga és és holland gyárakból Magyarországra indultak volna az első kamionok. Nem beszélve egy kis ország érdekérvényesítési erejére, pláne, hogy kormány pártja éppen most szorult ki az Európai Néppártból. Ezt a dumát tehát csak kevesen veszik be, a saját rajongó táborából sem mindenki.

Menczer államtitkár tegnap az ATV stúdiójából sietett Ferihegyre hogy üdvözölje a 250 ezres Szputnyik szállítmányt. Rendben van, de akkor miért nem üdvözlik a Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna vakcinákat? Márpedig a Pfizer oltóanyagból eddig 1.5 millió érkezett. Az oroszból 1.6 millió helyett mindössze 855 ezer, ha nem számítjuk a most érkező 250 ezret, tehát az is csúszik. Ám erről eddig egy szót sem szóltak, miközben a nyugatiak késését ismételgetik reggeltől-estig. Persze, örülünk, hogy jön, bár még mindig nincs rajta az Európai Gyógyszerügynökség pecsétje, s csak remélhetjük, hogy rendben van. 

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére