RSS Feed

Öttusa Világkupa: Irány Szófia!

mti - 2021. 03. 30. 13:00:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Öttusa Világkupa: Irány Szófia!

Húsvét után Szófiába utaznak a legjobb magyar öttusázók, hogy egymás után két világkupán gyarapítsák olimpiai ranglistás pontjaik számát. Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta, hogy gyakorlatilag kettéválik a csapata.

A múlt heti, budapesti nyitány bő egy év szünet után az első vk-verseny volt a nemzetközi mezőny számára, a folytatásban azonban nem sokat pihenhetnek az öttusázók, mivel jövő szerdától Szófiában folytatódik a pontgyűjtő sorozat, melyben a bolgár főváros egymás után két fordulónak lesz házigazdája.
    Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta, hogy gyakorlatilag kettéválik a csapata.
    "Kasza Róbert kérte, hogy mindkét világkupán indulhasson, neki a budapesti gyengébb eredmény után minden alkalmat meg kell ragadnia a jó szereplésre. A már olimpiai kvótás Demeter Bence, valamint Marosi Ádám a második versenyt választotta, ők később utaznak Szófiába" - vázolta a kapitány. Hozzátette, hogy mivel négyen indulhatnak egy versenyen, az elsőn Kasza mellett a Budapesten nyolcadik, ezzel a ranglistán nagyot előre lépő Bereczki Richárd, valamint Kardos Bence és Regős Gergely állhat rajthoz. A második versenyre az utóbbi három öttusázó közül az marad, aki a legjobban áll majd a ranglistán.  
    "A nőknél a budapesti versenyen elért 12. helyével Gulyás Michelle akkorát lépett előre a ranglistán, hogy karnyújtásnyira van tőle a kvótás hely" - kezdte Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya. Kiemelte, hogy a listán sűrű a mezőny, és mivel eddig B-kategóriás versenyeken lehetett pontokat gyűjteni, a következő időszakban ki fognak hullani azok, akiknek egy világkupa mezőnye már erős, ezért nagy átrendeződések várhatók.
    "Gulyás Michelle remek szereplése, előretörése ösztönözheti és el is bizonytalaníthatja a többieket. A következő versenyeken figyelni fogom, ki tudja elviselni ezt a nyomást, kire hogyan hat az új helyzet" - magyarázta Kállai Ákos.
    A kapitány azt is elmondta az MTI-nek, hogy mivel Réti Kamilla és Simon Sarolta a budapesti versenyen kiesett, az Alekszejev Tamara, Gulyás, Guzi Blanka, Kovács Sarolta négyessel számol a folytatásban, ők indulhatnak majd a kairói világbajnokságon.
    A két szófiai vk közül a már tokiói kvótás Kovács eredetileg a másodikon indult volna, de hétfőn kiderült, hogy műteni kell a térdét, így a helyére Simon Sarolta került.

    A válogatott szófiai összeállítása:
    1. verseny (április 7-11.)
férfiak: Kasza Róbert, Bereczki Richárd, Regős Gergely, Kardos Bence
nők: Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Réti Kamilla (a vegyes váltóban is indul, majd hazajön)
    2. verseny (április 15-18.)
férfiak: Demeter Bence, Marosi Ádám, Kasza, illetve a Bereczki, Regős, Kardos trióból a ranglistán legjobban álló versenyző
nők: Alekszejev, Gulyás, Guzi, Simon Sarolta

    A bulgáriai világkupák után a sorozat a székesfehérvári döntővel zárul május 13. és 16. között. A kairói vb-re, melyen nemenként három közvetlen kvótát lehet szerezni, június második hetében kerül sor.


Fotó: -a-
Lap tetejére