RSS Feed

Másképp oktatják a motorosokat

mix - 2021. 03. 30. 12:33:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Másképp oktatják a motorosokat

Március elsejétől megújított tantervi és vizsgakövetelményeket teljesítve szerezhetnek jogosítványt a magyar motorkerékpárosok - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A szakemberek korszerűsítették a motorkerékpárosok képzését, s elsősorban a balesetek számának csökkentése volt a legfontosabb szempont. Márpedig az utóbbi években túl sok motoros baleset történt.

A  közlekedésbiztonság helyzetét nagymértékben befolyásolják a közlekedők ismeretei, vezetéstechnikai tudásuk. A Magyarországon regisztrált motorkerékpárok száma 2001-hez képest megduplázódott, 186 ezer volt 2019 végén. A statisztikák szerint a motorosok baleseti halálozási kockázata lényegesen magasabb az autósokénál, az elmúlt években 1200-1500 balesetben 50-60 motoros vesztette életét.

Mosóczi László, a tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy 2020-ban az 50-es évek óta először csökkent 500 alá a magyar közutakon elhunytak száma. A 454 halálos áldozatból a tavalyelőtti 53-hoz képest tavaly 34 volt motorkerékpáros. Magyarországon évente 15-20 ezren tesznek forgalmi vizsgát a kétkerekű járműkategóriákban. A módosításokat a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szakemberei készítették elő a szakoktatók tapasztalatainak felhasználásával, más hazai közlekedési szakértők bevonásával és külföldi példák elemzésével. Átfogó javaslatcsomagjuk alapján a technikai fejlődéshez igazították a képzések tanterveit és a vizsgakövetelményeket.

A vizsgafeladatok között hangsúlyosabban szerepelnek az összetettebb vezetéstechnikai elemek. A balesetek jelentős része az ilyen bonyolult manőverek – az ellenkormányzásos kikerülés vagy a jármű bedöntése kanyarodáskor – elhibázására vezethető vissza. Változik a vizsgapályák mérete és vonalvezetése, és részletesebben oktatják a motorosok biztonságát szolgáló ruházat és védőfelszerelés kiválasztását, helyes használatát is.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Vizsgaközpont ismeretterjesztő céllal oktató videó-sorozatot készített, amely  a KAV honlapján lesz látható. A néhány perces epizódok a motoros tantervi és vizsgakövetelményekben szereplő feladatok helyes végrehajtását mutatják be. A videók a tanulók mellett a szakoktatóknak és vizsgabiztosoknak szóló narrációval készültek. A képzést és vizsgáztatást végző szakembereket tájékoztatók és útmutató segédanyagok készítik fel az új követelmények alkalmazására.

Fotó: -a-
Lap tetejére