RSS Feed

NSZK: 83 millió lakos, 76 ezer halott

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 03. 30. 17:03:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NSZK: 83 millió lakos, 76 ezer halott

Míg Nagy-Britanniában a felnőttek fele már oltva van, az EU legnépesebb tagállamában az NSZK-ban eddig csupán a polgárok kilenc százaléka részesült a koronavírus elleni vakcinában. Áprilistól a háziorvosok is beolthatják betegeiket! „Tempó, tempó” - sürgeti maga a német kancellárnő is az egészségügyi akció rugalmas felgyorsítását!

Pozitív jelenség, hogy korábban néha ezernél is több áldozata volt naponta a Covid-19 járvány és mutánsainak a 83 milliós Németországban. Most március végén – stagnáló, növekvő fertőzöttség mellett! – tartósan háromszáz alatti a drámai kvóta. Április közeledtével javában zajlik a 70 év felettiek és a pedagógusok, rendőrök oltása is. A világszerte dühöngő koronavírus-járvány tavaly óta 76 ezer áldozatot követelt Angela Merkel birodalmában. A bő 2,7 millió németországi fertőzött zöme szerencsére már tünetmentes, avagy lábadozóban van. A polgárokat – rászorultság esetén – ingyenes taxi viszi-hozza az oltóhelyekre/ről. Ezzel segíti az állam a bajba jutott fuvarozókat, no meg az időseket!

A keleti tájakon - lásd. Szászország {8,3 ezer halott} / egykori NDK - kívül durva a helyzet Bajoroszágban is, ahol már tízenháromezren, Baden-Württembergben pedig nyolc és félezren hunytak el a jávánnyal összefüggésbe hozható betegség következtében. A négy magyarországnyi területű Szövetségi Köztársaságban Északrajna-Vesztfáliában is komoly gondok vannak. Egyre túlterheltebbek az orvosok és más kórházi dolgozók. A 18 millió lakosú jóléti tartományban március második felében már tízennégyezerhez közelít a koronavírus halálos áldozatainak a kvótája. Így a Bajor Szabad Állam és B.-W. mellett ott a legsúlyosabb a fertőzöttség. A fővárosban és az azt körülölelő Brandenburgban eddig „csak” hatezerkétszáz elhunytról szólnak a statisztikák. A Saar-vidéken (925 fő), a tartományi jogú Brémában (400 fő) és Hamburgban (1,4 ezer fő) 

Fotó: bumm.sk
Lap tetejére