RSS Feed

CCCP: Gromiko ment, Sevarnadze jött

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 03. 30. 11:51:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

CCCP: Gromiko ment, Sevarnadze jött

A rendszerváltás idején hunyt el a hajdani Szovjetunió legendás profija, Szergej Lavrov híres elődje. Andrej Andrejevics Gromiko (1909-1989) több történelmi korszakot érintő külpolitikusi pályafutása a sztálinizmustól a gorbacsovi reformkísérletig ívelt.

A beloruszi „lázadás” kapcsán megállapíthatjuk, hogy kevés jelentős fehérorosz közéleti személyiséget ismert a nagyvilág a 20. században. Ezek sorába tartozott a Szovjetunió hajdani washingtoni nagykövete. Andrej Gromikót - agrár tudományi és gazdasági tanulmányai után - alkalmazta a külügyi tárca. S 1943-ban, a fasisztákkal vívott harc korszakában akkreditálta a Kreml a tengerentúlra. {Anno Vjacseszlav Mihajlovics Molotov volt a főnök a minisztériumban.} Az USA-ból a náci terror elmúltával, a hidegháborús korszak küszöbén tért vissza Moszkvába történetünk hőse.

Az ENSZ születésénél is bábáskodó Gromiko az 50-es évektől irányította a Föld legnagyobb államának diplomáciai életét. Hruscsovtól – Brezsnyeven keresztül – Gorbacsovig számos szovjet vezető jobb kezeként szolgálta hazája geo- és külpolitikai érdekeit. Majd 1985-ben Eduard Sevarnadzének adta át minisztériumi íróasztala és a széf kulcsát A peresztrojkás reformkorszakban, '89 nyarán bekövetkezett haláláig a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének vezetői posztját töltötte be.

Utóda, Sevardnadze a grúz kommunista párt első titkári posztjáról katapultált Moszkvába. Pár esztendeje már ő sem él. Ám jó egészségnek örvend a Washingtontól Budapestig otthonosan mozgó, bő másfélévtizede külügyminiszterkedő Szergej Lavrov. Profi diplomata, akinek olyan - a 21. században a történelem könyvek lapjain porladó - elődei voltak, mint Leo Trockij, Karl Radek és a „harcos koktél” névadója, Vjacseszlav Mihajlovics Molotov külügyi népbiztos. 

Fotó: -a-
Lap tetejére