RSS Feed

Újszülöttek: kevés az Adolfka

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 03. 27. 12:56:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Újszülöttek: kevés az Adolfka

Az 1945 tavaszán elhunyt zseniális magyar festő, Fényes Adolf keresztneve a béke beköszönte óta már nem divat Európában. Erről persze nem a piktor tehet, hanem főleg a szintén akkoriban elpusztult - öngyilkosságot elkövető - berlini náci Führer.

Napjainkban a német nyelvterületen a Marie és az Emil tartoznak – többek közt – a kedvenc bébi nevek közé. Bezzeg az Osztrák-Magyar Monarchia szülöttje, Adolf Hitler a családok zöménél '45-ben fekete listára került! 2020/21-ben a hivatalos statisztikák szerint  a lányok körébe a Chantal, az Alexa és a Greta kelt negatív hangulatot! A fiúknál pedig az Adolf elutasítottsága mellett a Kevint és a Justint unták meg az anyukák és édesapák!

Lássuk a keresztelők kedvenceit! Nemektől függetlenül a Marie, Sophie, Charlotte vezeti az élbolyt. Alig csúszott le a doboróról a fiúknak adható Alexander/Alex – a mi Sanyink! A 2012 óta eltelt időszakban az ötödik legnépszerű berlini keresztnév a Maria, megelőzve Pault és Emíliát! Maximilian/Max – a magyar Miksa – nyolcadik a sok ezres, hivatalosan adható, anyakönyvezhető germán névmezőnyben. A 3,8 milliós legnépesebb német városban 2021-ben is divatos a szülők körében az Elias és az Emil. 


Fotó: -a-
Lap tetejére