RSS Feed

Miért bukdácsol az AstraZeneca?

napi.hu - 2021. 03. 27. 8:54:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Miért bukdácsol az AstraZeneca?

Az AstraZeneca oltása, amit az Oxfordi Egyetem kutatóival közösen fejlesztettek ki, éppen azt ígérte az embereknek nagyjából egy évvel ezelőtt, amire szükségük volt. Korszerű, hatásos, könnyen szállítható és tárolható, olcsó vakcinát a koronavírus ellen. Most azt látjuk, hogy a készítmény a túléléséért küzd

Miért vétett az AstraZeneca gyógyszergyártó sok hibát a koronavírus-oltásával kapcsolatban? Március végére ez lett az egyik legkritikusabb kérdése a pandémiának és a vele szemben indult oltási kampánynak, amire a brit-svéd cég vezetőségének választ kell találnia, ha egyszer lecseng a járvány - véli Chris Hughes, a Bloomberg publicistája. A vállalat 2020 áprilisában döntött úgy, hogy beszáll az Oxfordi Egyetem koronavírus-fejlesztésébe, majd megszervezi annak a gyártását és értékesítését. Ezt megelőzően nem volt vakcinákkal foglalkozó üzletága.

AstraZeneca-vakcina: itt a legújabb adat - rosszakarók ólálkodnak az oltás körül?
A cég vezetői úgy gondolták, hogy nonprofit alapon a pandémia elleni harc szolgálatába állíthatják az AstraZeneca képességeit, nevezetesen kiterjedt nemzetközi gyártási és értékesítési hálózatát és tapasztalatait a gyógyszerek klinikai tesztelésében. Három tényezővel nem számoltak. Az egyik a túlzott magabiztosság azzal kapcsolatban, mit tud és nem tud a cég megvalósítani igen rövid időn belül, a másik az oltásokkal kapcsolatos tapasztalatok hiánya, a harmadik, hogy az oltási kampányt tekintettel a járvány jelentőségére mélyen áthatja a politika.

Kommunikációs csőd

Az egyik fontos kérdés, hogyan kommunikáljuk a tudományos eredményeket. Az AstraZeneca azzal kezdte, hogy ellentmondó adatokat adott meg a brit és brazil teszteléséről, amit az Észak- és Dél-Amerikában keletkezett információnak kellett volna tisztázniuk az elmúlt hetekben. Ehhez képest a cég február közepén megjelentetett egy 79 százalékos vakcinahatékonysági adatot, amit egy hónap múlva 76 százalékra korrigált.

A különbség a két szám közt kicsi a tanulság nagy. Egyrészt okos vállalat csak tuti biztos, végleges adatokat közöl a tesztjeiről, nem kommunikál ilyesmiről addig, amíg le nem zárta a kísérletezést. Másrészt barátságos viszonyt ápol a független ellenőrző szervezetekkel - egy ilyen amerikai szervezetet figyelmeztetett arra, hogy a 79 százalékos adat elavult -, hogy azok ne egyből a nyilvánossághoz forduljanak, ha hibát találnak, hanem a céghez. Ezzel időt adnak arra, hogy a hibázó vállalat maga korrigálja az adatokat, elkerülve a látszatot, hogy valamit el akart titkolni, azaz csalni akart.

A vakcinagyártással kapcsolatos tapasztalatok hiányából fakad a másik nagy galiba, a termelés túlbecslése. Nem számoltak azzal, hogy az oltás gyártása macerás folyamat és az üzemek termelékenysége számos tényezőtől függően változhat. Ez vezetett oda, hogy az EU-nak 2021 első felében csak 100 millió dózist tudnak szállítani a rendelt 400 millióból. Vagy úgy vélték naivan, hogy a felmerülő problémákat majd menet közben megoldják, vagy azt gondolták, hogy nem lesz gond a szállítási késedelemből, mert lesz elég oltás a piacon más gyártóktól.

Mi következhet most?

Az AstraZeneca és az EU ütközésében, ami az ígérthez képest elmaradó szállításból fakad, az EU az erősebb fél, ám ha elpáholja a céget, attól nem lesz több oltás az uniós piacon, így az energiáit inkább az újabb beszerzési források felkutatására kellene fordítania - véli a Bloomberg cikkírója. A gyógyszergyártó legnagyobb kockázata az, hogy koronavírus-oltása körüli zűrzavar a márkanevét is összekarcolja. Ez ügyben a brit kormány segíthet rajta azzal, hogy átenged az EU-nak olyan szállítmányokat, amelyeket eredetileg a szigetországba szántak. Végül is egy brit cég hírnevének védelméről van szó.

Van itt azonban egy személyes tényező is. A vállalat élén álló Pascal Soriot vezérigazgató eddigi húzásai bejöttek. Meggátolta, hogy a Pfizer felvásárolja a céget 2014-ben azzal az ígérettel, hogy a szabadalmi védettségek lejárta után nagy növekedési lehetőségek állnak az AstraZeneca előtt. Ezt az ígéretet teljesítette. Most úgy láthatta, hogy mivel a koronavírus-oltást az oxfordiak fejlesztik, nem vállalnak nagy kockázatot, ha üzleti partnerként beszállnak ebbe a projektbe. Cserébe ott lesznek a pandémiát legyőző harcososok panteonjában. Lehet, hogy éppen ez a magabiztosság a legfőbb magyarázata az ezt követő látványos bukdácsolásnak.

Fotó: -a-
Lap tetejére