RSS Feed

Jambómozi

Csontos Tibor - 2021. 03. 28. 8:00:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jambómozi

Láttam egy filmjelenetet. Persze, nem a Kunigunda Channelen sugározták. A csipke, a bonbon és a MannekenPis hét dombra épült városában játszódott egy zúzmarás éjjelen, midőn téliesített ájer lengte be ama kihalt utcát. A jelenetben uniformizált közegek öveztek egy jambósapkást, akinek derekán helyre kis derékzsák virított, mint később kiderült, olyasmi volt benne, amitől sokan jöttek volna eksztázisba. A közegek érdeklődve kíváncsiskodtak, a jambóstól, miért éppen egy bádogcsenelen mászott alá e sötét órában. Ha látta volna a Mary Poppinst, biztosan elcseni az esernyős trükkjét.

Éjszaka bóklászó közegek filmeztek azon az éjszakán a csipke városában, s csipkés hálóinges csenelmászó helyett egy jambósipkást kaptak kameravégre, akiről kiderült, hogy ikonikus honfitársunk. Egy parlamenter. Aki a kijárási tilalom idején csenelmászott, amikor még a Santa Nicolausoknak is tiltva volt, hogy rénszarvas vontatta szánra szálljanak. S kinek a jambója szivárványszínben pompázott. Ráadásul. Mert hát az ő sugalmazására errefelé nem szerencsés dúdolni Judy Garland Szivárvány dalát az Óz, a csodák csodájából.( Mily nagyszerű duett lenne a csatornabádogból készült Bádogember és Dorothy kettőse!)

Ráadásul mi vagyunk a csodák forrása, de valahogy cseppet sem trendi nálunk arra hivatkozni, hogy a szivárvány az szivárvány. S most az ikonról kiderült, hogy szenteltvizet prédikált és szivárványszínű  jambót visel. Újabb bizonyságául a csodák forrásának, ahol a csodaszarvas is leledzett, újabb bizonyságául annak, hogy a mi országunk az, amit látnod kell, hogy ne higgy a szemednek.

 Ezt persze Hollywoodról állította egy híres filmvárosi publicista, de mifelénk is megállja a helyét. By the way, a hollywoodi stúdiók még nem haraptak rá erre a storyra, pedig hát Etyeken olcsóbb is lenne leforgatni, mint a prágai Barrandovban, ráadásul hősünkben munkál az Elemi ösztön, melynek oly nagy tudora hazánkfia, Joe Eszterhas. Mily jó kis politikai thriller születhetne abból, hogy hegedűs helyett egy parlamenter jön-megy a háztetőkön! Ám egy vígjátéknak sem lennék ellene, mondjuk, Játszd újra, Joe! címmel. Bár ez utóbbinál fenyeget a veszély, hogy a cinema citykben a röhögéstől a nyelőcsövünket eltorlaszolná a pattogatott kukorica.

 A cselekmény egyik fontos helyszíne lehetne akár az Orient expressz, melyen hősünk nem csupán egy alapos törvényt fogalmaz megfele, hanem a csipkeváros háztetőinek menekülési útvonalait is tanulmányozza. Szóval, kellene egy film, mégpedig egy remekmű, amire a generalissimus buzdította a szovjet hon művészeit. S hát Vlagyimir Iljics is megmondta, hogy számunkra az összes művészetek közül legfontosabb a film. Nem véletlen, hogy mozi lesz az egyébként már megőszült öszödi beszélyből. Sebaj, az ősz hajszálakat is el lehet tüntetni. S még annyi minden mást is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére