RSS Feed

Benkő, Bergendy és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 03. 25. 17:31:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Benkő, Bergendy és a többiek

Megrázott Brády Márton koncertszervező, a ShowTime Budapest és a Ticket Express alapítójának, vezetőjének – újságíró kollégám fiának – márciusi halálhíre. Meg pár hónapja a két Omega tagé: Benkő Laci, s Mihály Tamás már mennyei koncerteken kapnak tapsot. Zenéjük, akárcsak, Bergendy István és Balázs Fecó muzsikája az ifjúságommal forrott egybe.

A múlt esztendőben hunyt el Hollywood két legendás, jóvágású izomembere. Előbb az 1916-os születésű „Spartacus” ment el, majd az örökifjú „James Bond” távozott. Kirk Douglas és az 1920-ba világra jött Sean Connery remek filmjei velünk maradnak idén is! Ez igaz Max von Sydow (1929) svéd mozicsillagra is. A Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja Baranyai Ibolya sincs már az élők sorában. Fischer György zongoraművész és dirigens Kölnben halt meg az ősszel – Ádám és Iván unokatestvérétől búcsúzott. Franciaország többek közt Valéry Giscard d'Estaing volt államfőt, Juliette Gréco énekesnőt és a szintén kilencven feletti Michel Piccolit siratja. A sepsziszentgyörgyi teátrum ugyancsak gyászolt a közelmúltban: Molnár Gizella erdélyi magyar színésznőként az anyanyelv ápolásáért is sokat tett hosszú pályafutása alatt. A csodálatos Pécsi Ildikó is itthagyott minket decemberben.

Így tavasszal is elszomorít Andorai Péter tavalyi halála. Meg pár hónapja a két Omega tagé: Benkő Laci, s  Mihály Tamás már mennyei koncerteken kapnak tapsot. Zenéjük, akárcsak, Bergendy István és Balázs Fecó muzsikája az ifjúságommal forrott egybe. 2020 februárjában hunyta le örökre a szemét Ivan Kral. A legendás cseh-amerikai húr szaggató művész olyan kortársakkal bulizott, mint – a Berlinben emléktáblát kapott – David Bowie, a sohasem diétázó Iggy Pop és a csábítóan tehetséges Patti Smith. A 71 évesen elbúcsúztatott Kral, s a szintén európai gyökerű Eddie Van Halen Amerikában futottak be szép karriert – a zseniális rockgitárosok és dalszerzők lemezei velünk maradnak. Fájóan fiatalon ment el pár hónapja Mérei Tamás gordonkaművész és Szokolai Péter sem léphet többé színpadra.

Fotó: -a-
Lap tetejére