RSS Feed

Ellopták a rendőrt

Csontos Tibor - 2021. 04. 18. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ellopták a rendőrt

Ráadásul kétszer is. Először tavaly novemberben csenték el a mezőörsi sebességmérő rendőrt és járőrautót ábrázoló, bádogból készült installációt, melynek az lett volna a szolgálati feladata iparosművészeti térplasztikaként, hogy némi mértéktartásra intse a gépkocsivezetőket a sebességhatárok betartását illetően. A metalpolicemant azonban a hús-vér tolvaj visszaadta a hatóságoknak, minekutána ismét traffipaxos szolgálatba vezényelték Bádog őrmestert, akinek megint csak lába kélt. Eltöprenghetnénk azon, mi mindenre lehet jó egy ilyesfajta, közlekedésbiztonsági installáció.

Visszaszereztük a kollégát! – örvendeztek a rendőrök a Twitter oldalon, midőn első alkalommal visszaszolgáltatták nekik a 81-es út mellett szolgálatot teljesített, fémesen csillogó lemeztársukat. Csakhogy a kolléga megint csak elhagyta szolgálati helyét, pontosabban egy újabb tolvajtempó áldozata lett. A metálkolléga persze ismét felkerült a körözési listára, megtalálás céljából. Ezúttal csak a kolléga úr tűnt el, az életnagyságú rendőrségi Audi festett lemezmása maradt a helyén. Úgy tűnik fel, a tolvaj nem kockáztatott: ugyan melyik fémhulladékos vette volna át? Egy életnagyságú, stramm, hallgatag policemant még egy megrögzött színesfémlopó sem adna tova bagóért, hiszen mekkora poén felállítani otthon, ha nem is a kertben, de mondjuk, előszobafalnak. Kényesebb ízlésűek talán a nappaliba állítanák fel valamiféle dizájnos, lakberendezési kellékként. Erőszakosabb, agresszívebb hajlamú bűnöző nyilván darts táblaként használná. Érdekes lehet az is, hogy kiféle-miféle lophatta el? Egy biztos: céllövöldés kisiparos nem lehetett az elkövető.

 Egyébként egy ilyen hallgatag, fizetésemelést biztosan nem kérő policeman felállítása nem új keletű rendőrségünk történetében. A nyolcvanas években a trükkös zsaruk Budapest egyik forgalmas útkereszteződésében otthagytak egy üres URH-kocsit, hogy az autósokat ennek a látványával sokkolják, remélve, így talán betartják a KRESZ-t. Az Egyesült Államokban származik a kartonzsaru ötlete: Los Angelesben életnagyságú papírmasé rendőrfigurákat helyeztek el igaz, használaton kívüli járőrkocsik mellett, hogy elriasszák a gyorshajtókat. Ezt fejlesztették tovább Ausztriában, ahol már fémlemezből szabott rendőrt állítottak az út mellé.

 Az ötletbe nálunk a kaposvári rendőrök leheltek életet: lefényképeztek egy fiatal kollégájukat, majd életnagyságú klónrendőrt klónoztak belőle. A fényvisszaverő fóliába mártott, így éjszaka is látszó metálzsarut a város különböző pontjain turnéztatták, hogy elriasszanak a szabálytalanságoktól. A kaposváriak persze csak röhögtek az egészen. Míg ki nem derült, hogy a fémzsarut néha felváltja egy igazi.

 Akkoriban a színesfémtolvajok rá sem néztek a lemezrendőrre, mert a MÉH-telepek beintettek: egy fillért sem fizettek horganyzott acéllemezekért. (A bádogrendőrt egyébként hetvenezer forintért nyomtatták. Állítólag egy fémrendőrnőnek nagyobb lett volna az lemezanyag igénye.) Mégis ellopták a város kedvenc városi zsaruját, mégpedig fűrészeléses módszerrel. A kaposvári rádióban mindenféle jutalmat ígértek a tolvajnak, ha visszaviszi a lopott rendőrt: strandbérletet, pénzt, egy héten át ingyen pizzaebédet, sőt egy hölgy szexuális szolgáltatást is felajánlott, ha a város visszakapja a bádog-törzsőrmestert…

 Nem tudom, ott a 81-es út környékén van-e strand, pizzázó stb.

 


Fotó: birkenstockuzletb.hu
Lap tetejére