RSS Feed

Löw búcsúja

Mogyorósi Géza - 2021. 03. 23. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Löw búcsúja

A 2014-ben a német labdarúgó válogatottal Dél-Amerikában világbajnokságot nyerő Joachim Löw szövetségi kapitány, anno a FIFA „Év edzője” díját is besöpörte. A sportember tizenöt esztendeje tölti be posztját. Ám múltkori meccsük után, sokan hittük, hogy lapátra kerül. Felejthetetlen kudarc volt a novemberi, andalúziai záró rangadó, a Spanyolország – NSZK 6:0.

Februárban már 61 gyertyát fújhatott el tortáján az öreg kontinens legszebb hajú edzője, aki a tavasszal bejelentette, hogy a nyári Eb után visszavonul. A téli töprengésnek, lazsálásnak vége. Zakatol a Bundesliga és hamarosan ismét pályára lép a germán Nationalelf. Jogi Löwnek - a drukkerek és Friedrich Walter „Fritz“ Keller előtt is - bizonyítania kell, hogy érti még a mesterségét, ha bele is fáradt... Hazai gyepen március végén az izlandi válogatottal randevúzik majd a megfiatalított Löw-team. Ha hinni lehet a zuhanyhíradónak, akkor a két esztendeje kinevezett (borászból lett) Német Labdarúgó Szövetségi (DFB) elnök, Herr Keller már-már szabadult volna az „öreg motoros” trénertől. Mivel tragikus szezonzáró meccsén féltucat gólt kapott a négyszeres világbajnok gárda a spanyolok ellen. A sevillai stadionban szerencsére csak kevés szemtanúja volt a vendégek vergődésének. A „történelmi vereséget” emlegető sajtóban egyesek Jogi menesztését jósolták. Egyelőre 2021-ben még övé a kispad. De önként elbúcsúzik a kontinens torna után. Bölcs, tiszteletreméltó döntés!

Az izlandi legényegyletnek tartandó tornaórát követően nem sokat pihenhetnek a srácok, mert március 28-án este Románia-NSZK rangadó kényezteti majd a focibarátokat. Szomszédaink nem egészen esélytelenek. Ha csak egyszer-kétszer is sikerül megrezegtetniük Manuel Neuer hálóját, a hazai publikum már hálás lehet. A 98. alkalommal sasos trikót öltő (amúgy FC Bayern) kapus meg örvendhet, hogy nem hat gólt kap, mint Andalúziában. Ennyit a minden hájjal megkent rossz májúság szellemében!

A harmadik vébéselejtező meccsét Németország - a térképekre frissen felkerült - Észak-Macedónia nemzeti tizeneggyével vívja majd a hó utolsó napján. Húsvét küszöbén is illene győzniük Löw srácainak. Azt ma még nem tudom, hogy beengednek-e nézőket majd az arénába, de az érdekes lesz, hogy a korábbi nem teltházas DFB-showk után a kiéhezett szurkolók, most jegyet váltanának-e?
A tavaszi programokat követően nyár elején újabb három csatát vív majd a germán válogatott. Franciaország és Portugália ellen idegenben, hazánk stoplis hőseivel pedig – június 23-án – német gyepen cselezgetnek majd. Nem fogunk unatkozni!


Fotó: -a-
Lap tetejére