RSS Feed

SZFEmlék

Csontos Tibor - 2021. 04. 15. 8:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

SZFEmlék

Nem tudom, mi lett a sorsa annak a hatalmas tablónak, amely a szép emlékű Ódry Színpad bejáratánál díszelgett a a Színház- és Filmművészeti Egyetem előterében. A tabló sok-sok fényképén rendezők, filmesek, színészek, televíziósok voltak láthatók, s valamennyi fotó alatt egy-két mondat szerepelt képaláírásként. A tablójáték szereplőitől azt kérték, idézzenek fel egyetlen mondatot azokból az esztendőkből, melyeket a színiakadémián töltöttek tanárként vagy éppen hallgatóként.

Elgondolkodtatóan tanulságos és felettébb szórakoztató összeállítás volt, egyfajta színházi és filmes breviárium. Békebeli időkben készült, amikor még híre sem volt az SZFE kivégzésének. Ha az elmúlt egy évben jutott volna eszébe valakinek ez az ötlet, bizonyosan más emlékmondatokat olvashatnánk most a fényképek alatt. Mi most így emlékezünk a VOLT-ra. 

Csonka András például Szinetár Miklós figyelmeztetését idézte fel, aki az első évnyitón azt mondta a gólyáknak: Ameddig játéknak érzik, maradjanak, aki nem annak tekinti, az már most hagyja abba! Erre rímel annak a filmesnek a múltból előhívott mondata, aki a legendás operatőrt és főiskolai tanárt, Illés György megjegyzését idézte: Uraim, ez játék! S ha már az operatőröknél tartunk. Vagyóczky Tibornak, aki többek között a Szegény gazdagok, a Pacsirta, az Ezek a fiatalok, a Nehéz emberek című filmeket fényképezte, ezt a nemes egyszerűségű meghatározása olvasható a tablón: Az operatőr nem a szavak embere. Mások dr. Kárpáti György mondására emlékeztek inkább: az operatőr olyan, mint az örömlány, aki áll a sarkon, aztán vagy elviszi valaki vagy nem. És minden bizonnyal operatőröket okító filmes tanártól hangozhatott el ez a gyöngyszem is: Soha ne vállalj el olyan filmet, melynek a forgatókönyvében ez áll: akkor a konyhába makacsul besütött a Hold!


Vér, derű, könnyedség! - idézte valaki Marton László rendező egyik instrukcióját. másvalaki a rendezőnek egy másik útravalóját fogadta meg: Rossz lehetsz, de tehetségtelen nem! Popper Péter, aki Színes pokol címmel esszét is írt a színészlétről, azt kérte a színművészeti hallgatóitól, hogy művészet nélküli művésszé váljanak.  Valaki Gothár Péter filmrendező mondatát őrizte meg az egyetemi évek alatt: A világ természetes és egyszerű, két kupak mosópor a vödörbe és attól nem lesz mocskos a lépcsőház. Miként az is természetesnek és egyszerűnek tűnik a színiakadémiásoknak, amit később rendre elmondanak a tanulóévekről és amivel Kerényi Imre adta summázatát az ittlétüknek: Nekünk itt az a dolgunk, hogy összetörjük az önök személyiségét, hogy azután újra felépítsük. Novák Eszter ezzel szemben nyugalomra intett: A színjátszás nem írja felül a gondolkodást. 

Hm. Szóval, nem voltak azok unalmas évek ott, a színiakadémián. S ha már unalom, Hernádi Judit Várkonyi Zoltán bomot-jára emlékezett legszívesebben, mely szerint unalmat tilos unalmasan játszani.Tahi-Tóth László is Várkonyira esküszik: A színház az a hely, ahol minden másként történik. S ha már a régi nagy óriások. Ne maga sírjon - én sírjak! mondta Major Tamás egyik tanítványának alakítása láttán. Harkányi Endre pedig Pártos Géza első mondatára emlékezett, amely 1953-ban hangzott el az első óráján: Maguk szerencsés emberek, megoldhatják az életüket két órára. Az előadás két órájára, mert miként Szirtes Tamást idézte valaki:  A színészet az olyan, hogy néz, néz, néz, aztán egyszer csak nem néz. Méhes László rendező azzal vigasztalta hallgatóit:  A színészet hosszú távú pálya, ne aggódjanak,  ha nem történnek azonnal jó dolgok és nem jön azonnal a siker. 

Hát nem csapott pofán ez a szerep, de nem baj, lesz még néhány ilyen - jegyezte meg Máté Gábor egyik tanítványának, aki a jelek szerint erre a mondatra emlékezett a legszívesebben(?). Gálvölgyi János viszont azt mondta a körkérdésre, ha a négy évből ki tudna emelni egy mondatot, az nagyon szomorú lenne. A többség mégis ki tudott emelni valamit a négy évből, néhányuk nyilván sosem feledi az Alföldi Róberttől hallottakat: Annyi szexus van magukban, mint egy ikeás konyhabútor sarkában! Fel vagyon adva a lecke, mire emlékeznek majd végzéskor a modellváltás hallgatói a mostani sok no name-oktatótól... 


Fotó: noizz.hu
Lap tetejére