RSS Feed

Marci

Regös István - 2021. 03. 17. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Marci

Marci, Marci, mit csináltál? Azért, mert újságíró vagy, rád is vonatkoznak a szabályok. Azért, mert a szakma legjobbjai közé tartoztál, nem lehet csak úgy, itt hagyni a Földet, a barátaidat. Tudod, sokszor gondolkodtam azon, mennyi küzdelmet vívtál meg győztesen és elvártuk volna, én különösen, hogy egyszerűen ne legyél beteg és főleg ne halj meg! Senki nem mondta volna rólad, hogy valamilyen belső problémád van, és azt hősiesen viseled. Most sem tudjuk igazán, drága Marci, mi történt veled?

Amikor felkerült az internetre, lehetett olvasni az újságokban, hallani a híradókban, hogy meghalt Murányi Marcell, szerintem örökös főszerkesztő, a közmédia legjobb ismerője, aki oly sok mindent újított a lapkészítés terén, ez a hír engem lórúgásként ért. A gyomrom ökölnyi méretűre zsugorodott, az első reakcióm az volt, hogy „Marci, ne bolondozz velünk!” és átfutott az agyamon a gondolat, milyen fantasztikus életutat jártál be! Minimum három évtizede ismerlek, tapasztalataim azt bizonyították, nem tévedtem, amikor a szakma briliáns művelőjének tartottalak. Nem is tudom, hány újságot szerkesztettél, mi több, főszerkesztettél, csak a leglényegesebbekre emlékszem. Köztük volt a Mai Nap, a Blikk, ahol egyértelművé tetted, hogy attól még nem lesz senki celeb, ha kikiáltják annak. 

Azután jött a Népszabadság, ahol bebizonyítottad, hogy mint az ország legnagyobb, legautentikusabb társadalompolitikai lapja is lehet olvasható, egyenes hangvételű. Az elmúlt évtizedekben soha nem volt olyan jó, az azóta szörnyethalt Népszabadság. Most pedig itt állunk, kétségbe esve, attól, hogy örökre elmentél, itt hagytál családot, barátokat, világot. Marci, Marci, mit csináltál?! Köszönés nélkül távoztál, életed teljében, örökre letetted a tollat és én azóta sem térek magamhoz. Hogy a fenébe van az, hogy mindig a jókat viszi el a kaszás? Úgy látszik, ők a mennyországban is csak a legjobbakkal tudnak dolgozni. Drága Murányi Marcell, nyugodj békében!

Murányi Marcell
(1967-2021)


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére