RSS Feed

A királynő és a német rokonok

Mogyorósi Géza - 2021. 03. 15. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A királynő és a német rokonok

Az 1945-ben befejeződött világháború és a Brexit kapcsán azon töprengek, hogy milyen üzenete van a külföldi látogatásoknak? Nyugalom, ígérem, hogy nem jachtról és Horvátországról lesz most szó, hanem a – 2021 tavaszán 95. születésnapját ünneplő – brit uralkodónő hivatalos kiruccanásairól.

A krónikák szerint 1909 után - két világégéssel később - csak 1965 májusában járt ismét a brit szigetekről monarchikus topvendég Németországban. Két évtizeddel a hitleri rezsim összeomlását követően a megbékélést szimbolizálta, hogy a csinos, 39 esztendős II. Erzsébet királynő felkereste az NSZK-t. Ez viszonzása volt Theodor Heuss nyugatnémet államfő '58-as londoni látogatásának. Legközelebb 1978-ban, majd '87-ben vendégeskedett az ellenségből lett Nato szövetségesnél. Jó húsz éve a Brandenburgi kapuval szomszédos új brit diplomáciai központ avató ünnepsége volt az apropója az uralkodónő berlini útjának.

Aztán eltelt tizenöt esztendő. Az Európa szívében is népszerű Queen sokat váratott magára! Ötödik hivatalos látogatására [fifth State visit to Germany} 2015 nyarán került sor. Emlékezetes marad - eddigi utolsó - útja, hiszen II. Erzsébet és férje a Spree-metropoliszon és Frankfurton kívül felkereste a bergen-belseni egykori koncentrációs tábort is. Az 1945 tavaszán brit fegyveresek által felszabadított náci láger legismertebb, fiatal áldozata Anne Frank volt. Az akkor 89 esztendős uralkodónő korábban nem járt még német K.Z.-emlékhelyen. Annak, hogy ezt legutóbb megtette – szerintem – történelmi üzenete van.

A brit asszony és Anne Frank kor-, s részben sorstársak is voltak. A tinilányok ifjúsága a náci terror idejére esett. Mindketten német gyökerűek: II. Erzsébet ősei a Szász-Coburg-Gothai-ház tagjai voltak, s férje Fülöp herceg rokoni kapcsolatai is közismertek. Nos ide tért vissza (az 1952-ben megkoronázott) királynő. Ismét szeretettel fogadták. Ám a csetlő-botló „germán protokoll” - gyenge minőségű ajándék festmény, pocsék borok, nevetséges, 20 perces csónakázás, alulöltözött német vendéglátók stb. - azért is váltott ki sok bírálatot, mert mindenki tudta, (vélhetően) búcsúlátogatás ez a régi-új fővárosban. A véletlen úgy hozta, hogy a Szövetségi Sajtóhivatal meghívására két nappal a brit uralkodói pár előtt kereshettem fel dr. Angela Merkel „munkahelyét”. Ugyanarról az erkélyről csodálhattam meg az építészetileg kesze-kusza panorámát - benne a 19. század végi Reichstaggal - ahol a kancellárnő is „elmagyarázta” angolul Berlin történelmi belvárosának látványosságait. Nos a „Kanzleramt” világos színű külső falaira rá fért volna egy rapid meszelés – állapítottam meg döbbenten...

Bezzeg a Hannover közeli, bergen-belseni egykori koncentrációs táborban németes rend fogadta a koszorúzni érkezett külhoni házaspárt. II. Erzsébet és az edinburghi herceg ezúttal is tökéletes eleganciával mozgott a kamerák előtt. Ismét jelezve, hogy a ruházat, a mimika is kommunikációs eszköz! De a láger túlélőkkel és felszabadítókkal elbeszélgető brit duót kritika is érte egy veterán angol katona részéről. Azt vette zokon az öreg harcos, hogy a királynő és férje nem áprilisban-májusban, a haláltábor „kitakarításának” 70. évfordulóján  kereste  fel az emlékhelyet. Nekem pedig az volt furcsa - ismét protokoll - , hogy a keddtől péntekig tartó németországi hivatalos látogatás utolsó állomása, a szigetországba való visszarepülés előtt a bergen-belseni láger volt. Nem éppen Happy End!


Fotó: -a-
Lap tetejére