RSS Feed

A világ legdrágább vakcinája

Dalia László - 2021. 03. 14. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A világ legdrágább vakcinája

A New York Times írta meg, hogy a magyarok által megvásárolt kínai Sinopharm a világ legdrágább vakcinája.Ezek után a magyar kormány villámgyorsan közzé tette a kínai és az orosz vakcina árát és követelte, hogy Brüsszel is árulja el, mennyibe került a Pfizer, az Astra Zeneca és a Moderna, amiről az Európai Unió állapodott meg.

Nem nagyon értem, hogyan működik a vakcina business. A 300 milliárd forintos lélegeztetőgép üzlet után, amin többen meggazdagodtak és most ott porosodik 16 ezer, mert legfeljebb 2 ezret vittek ki  a kórházakba, hiszen személyzet legfeljebb ezerre van, ezt még Merkely Béla is elismerte, pedig  a professzor a kormánnyal van. Szóval egy ilyen balul sikerült akció után,  amely után más országokban többek fejét vették volna, miniszterek mondanak le, belevágtak egy másik gyanús ügyletbe. A New York Times szerint kétszer annyit fizetett Magyarország a kínai Sinopharm-vakcináért, mint amennyiért az EU veszi a Pfizer-BioNTech-oltóanyagot. És azóta már mi is tudjuk, hogy miközben a kínai vakcina 23 ezer forintba került, az orosz 6200-ba, hogy keleten is van olcsóbb. Ráadásul a Szputnyikot már vizsgálja az európai hatóság, így hamarosan az is hivatalos lesz, megnyugodhatunk, hogy nincs vele baj. 

Gulyás Gergely múlt héten hirtelen bejelentette, hogy hosszas titkolózás után közzé teszik a kínai és orosz vakcina szerződést és követelte Brüsszeltől, hogy ők is ezt tegyék a nyugati vakcinák beszerzéséről. Igaz, annyit elismert, hogy azok olcsóbbak a kínainál. Nos, ez igaz, a Pfizer feleannyiba kerül, mint a Sinopharm, az Astra Zeneca még az orosznál is olcsóbb. Vajon ez hogyan lehet, amikor legendásan jók a keleti, kivált a kínai kapcsolataink, többek között két bankjuk is itt landolt. A választ nem a szél hozza, Bob Dylan nélkül is kitalálhatjuk, hát egy közvetítő cég, a magyaros nevű Danubia Pharma is képbe került, vagyis leszedte a sápot. Találgathatunk, mennyi volt a közvetítő díj. Biztos, nem kevés. Vajon miért volt rájuk szükség, amikor személyesen a külgazdasági miniszter intézi a beszerzést és fürkészeink vannak a világ számos pontján?

Én már csak azt nem értem, hogyan működik a kormány propaganda gépezete, ha szükségesnek találták, hogy ezek után vagy ezek előtt a miniszterelnök személyesen jelenjen meg a reptéren és fogadja a 450 ezer darab méregdrága kínai vacinát?

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére