RSS Feed

Dárdai nehéz küldetése

Mogyorósi Géza - 2021. 03. 11. 8:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dárdai nehéz küldetése

A 20. játéknappal folytatódik Európa szívében az első osztályú labdarúgó bajnokság. A Bundesliga tabella sereghajtója, az FC Schalke együttese eddigi 15:49-es gólaránnyal készül a már-már lehetetlen akcióra, vagyis, hogy legyőzzék Gulácsi Péterék sikeres klubját. Szerintem sokak számára azért is izgalmas a meccs, mert az eddig lúzer nyugatnémet klub egy ex-DDR-es csapattal randevúzik!

Az RB Leipzig 2020/21-es diadalmenetelésének van egy szociológiai, azt ne mondjam történelmi vetülete is. Jó harminc esztendővel Németország újraegyesítése után még mindig szinte kizárólag nyugati klubok gurigáznak a Bundesliga élvonalában. A két fővárosi foci egyesület közül is, csupán az egyik, az Union Berlin keleti team. A Dárdai Pál vezette Hertha BSC jobbára klasszikus west-berlini csapataként él a szurkolók szívében. Különösen az idősebb, Spree-parti drukkerekre igaz ez, akik még szemtanúi voltak a szovjet blokádnak, a „szocialista védőfal” hatvan esztendővel ezelőtti felhúzásának, s a „Mauer” '89 novemberi megrepedésének.

A Bundesliga tabellát 57-26-os gólkülönbséggel uraló bajor gárda mögött a szászországi, azaz volt ndk-ás RB Leipzigé az előkelő második hely. Ám a harmadik WfL Wolfsburg ismét egy nyugatnémet sztár brigád. Remélhetően a Lipcsében sikeres magyar hálóőr, Gulácsi Péter nemzedéke már nem gondolkodik a régi Ost-West klisékben. Ám a most pangó stadionokhoz korábban kivezényel rendőrök tudnának arról mesélni, hogy milyen brutális összecsapások voltak egy-egy német klub agresszív rajongói között. Különösen, ha kelet- és nyugatnémet csapatok feszültek egymásnak a gyepen. Ez a másodosztályra is vonatkozik!

Az egy éve tartó koronavírus-járvány kevés pozitívumainak egyike, hogy mostanában nem csattan pofon, repül sörösüveg a labdarúgó arénák környékén. Csendes lett az 1936 óta legendás Olympiastadion vidéke is, ahol e hétvégén a Hertha BSC kifut a pályára. Az FC Bayernt legyőzni nem lesz könnyű mutatvány. A berlini team régi-új magyar vezetőedzőjére fókuszál a nemzetközi sportvilág. Dárdai Pálra nem kisebb felelősség hárul, minthogy az elkövetkező hónapokban kivezesse klubját a veszélyzónából, ahová elődje, a 2021 elején menesztett Bruno Labbadia lavírozta csapatát. 

Az első osztályból való kiesés réme fenyegető, de Dárdai nem félős, érti a dolgát! Előny, hogy Pali az olimpiai arénában minden fűszállal, labdaszedővel tegező viszonyban van. Remek motivátor, bölcs, szerény pedagógus. Sajna sehol egy buzdító szurkoló - bár jó hetvenezren is elférnének a lelátókon. A Bajorországból érkező vörös ördögök, noha lényegesen esélyesebbek, mint a kék-fehér berlini brigád, nem legyőzhetetlenek. A gyengécske Augsburg együttesét pár hete, csupán egy satnya góllal verték meg. S szintén januárban a Mönchengladbachtól 3:2-re ki is kaptak a Borussia-Parkban a müncheni milliomosok. Pénteken este fél kilenckor fúj majd sípjába a gyászruhás bíró. Hajrá Pali, hajrá Hertha!

Fotó: -a-
Lap tetejére