RSS Feed

Tyereskova '84

Mogyorósi Géza - 2021. 03. 11. 8:00:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tyereskova '84

A Nemzetközi Nőnap küszöbén már 84 gyertyát fújhat el tortáján a 60-as évek egyik legbátrabb asszonya. Valentyina Tyereskova 1963 nyarán vállalkozott űrutazásra. A közelmúltban úgy nyilatkozott a Duma képviselőnője, hogy egy Mars kiránduláshoz is lenne kedve. Vagány dáma! Szerintem 2021-ben már koronavírus elleni oltást is kapott, aztán jöhetnek az újabb kitüntetések.

Sokszor megénekeltem már, hogy Jurij Gagarin történelmi űrkirándulása nagy hatást tett rám - igaz csecsemő voltam 1961-ben. Fekete-fehér Duna tévékészülékünk majdan arról mutatott képeket, hogy Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova 26 hónappal később - első női kozmonautaként - közel 72 órát töltött a Földtől távol. Ki siratta már anno Lajka kutyát! A 60-as évektől szovjet és amerikai kozmonauták és asztronauták - fehér férfiak - tettek egyre merészebb, hosszabb túrákat a világűrbe. Hát csoda, ha az óvodában, iskolában főleg szputnyikokat és csillagokat rajzolgattam, meg szép, erkélyes házakat. Ez utóbbiakat azért, mert (az egy csatornás) tévénkben gyakorta hallottam (félre), hogy "a balkon új". Nos Bajkonurról sikerrel rajtolt Валентина Владимировна Терешкова, aki minden bizonnyal e hetekben ismét a moszkvai Kreml vendége lesz. 
Pedig Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova tábornoki zubbonyán, civil kosztumkabátján nem könnyű már szabad helyet találni, ám újabb kitüntetésre számíthat a híres hölgy. Hiszen június derekán lesz 58 esztendeje, hogy a világ legelső űrhajósnője elhagyta bolygónk légkörét. Alig két évvel Gagarin történelmi kirándulását követően, 1963 nyarán Valentyina is megízlelte a nagy kalandot. A hobbi ejtőernyősből lett kozmonauta két napot és bő 23 órát töltött távol a Földtől. Bátor vállalkozását számos plecsnivel jutalmazták a Szovjetunióban, sőt Magyarországtól Mongóliáig számos államban! Anno a 60-as években, még nem volt magától értetődő a lányok, asszonyok egyenjogúsága, ezért a Vosztok-6 szimultán repülése a Vosztok-5 űrhajóval nemzetközi/társadalmi szempontból is jelentős eseménynek számít az emberiség históriájában.


Fotó: -a-
Lap tetejére