RSS Feed

Spree-parti kérdőjelek

Mogyorósi Géza - 2021. 03. 05. 8:00:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Spree-parti kérdőjelek

Hat évtizeddel ezelőtt épült meg a berlini fal. {Malter} Walter Ulbrichot aztán tíz esztendővel később, 1971-ben küldték el. Nyugdíjba... A fél évszázada – a Kreml egyetértésével – lezajlott kelet-németországi őrségváltás korszakában senki sem sejtette, hogy még a 20. században összeomlik a Szovjetunió vezette „kommunista” tömb. Elvtársak, semmi nem tart örökké!

A majd’ félévszázados kettészakítottsághoz képest rövid idő, hogy szűk egy esztendővel a berlini fal 1989 novemberi megrepedése után már eggyéolvadt a két német állam. Október 3-a azóta piros betűs ünnep Közép-Európa legnagyobb államában. Ma visszatekintve okos, bátor döntés volt kihasználni a felkinálkozott történelmi lehetőséget. A „szocializmusba” belefáradt keletnémetek utoljára 1953-ban, Sztálin halálakor kíséreltek meg lazítani a béklyón. Akkoriban menekült el az NDK-ból Hans-Dietrich Genscher, majdani bonni külügyminiszter. Az éppen öt esztendeje elhunyt liberális kormánytag a 21. század küszöbén emígyen fogalmazott: „Ha visszatekintünk arra a hosszú és fáradságos útra, amit mi németek a II. világháború óta megtettünk, láthatjuk, hogy nem csak az újraegyesülésnek volt szüksége az európai útra, de Németország is csak európai államként őrizheti meg saját boldogságát és békéjét, s csupán így járulhat hozzá a kontinens és a világ többi népének boldogulásához.”

Anno, az 1953. június 17-i munkásfelkelést a szovjet tankok (akárcsak nálunk ’56-ban) eltiporták. 1961-ben megépült a fal. A Walter Ulbrichtot a NSZEP élén '71-ben felváltó Erich Honecker még láthatta a „Mauer”, majd a „DDR” összeomlását. Az agg kommunista1994 májusában, chilei emigrációban hunyt el. Azóta is rögös az út, melyen az EU legnépesebb tagállama halad. Így van ez napjainkban is, amikor hamarosan elköszön a hatalomtól Angela Merkel kancellárnő! A gazdasági növekedés tavalyi/idei megtorpanása, visszaesése persze nemzetközi jelenség, nem az exportorientált Németország magánügye. Az NSZK egyelőre jól kezelte a kórt, noha a Covid-19 fertőzések száma ismét megugrott a karácsonyi/téli vakáció utóhatásaként. E hetekben az a nagy kérdés Merkel 83 millió lakosú birodalmában, hogy 2021-ben normalizálódhat-e a turizmusban világbajnok polgárok élete? Mennyire került tartósan homokszem az egészségügy, a gazdaság, a kultúra  - hagyományosan jól működő - gépezetébe? Az idei hat tartományi és az őszi szövetségi vokscsata eredményei talán ezekre a kérdésekre is választ adnak majd. Bárki legyen is Németország jövőbeni kormányfője, bel- és külhonban újabb kemény kihívások várnak majd rá!Fotó: -a-
Lap tetejére