RSS Feed

Algernon online kapja a virágot

M. A. - 2021. 03. 03. 17:00:59 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Algernon online kapja a virágot

Március 5-től, több alkalommal is online lesz látható a Budapesti Operettszínház előadása a Virágot Algernonnak. A musical irodalmi alapja, Daniel Keyes regénye, amit 27 nyelvre fordították le és több, mint ötmillió példányban adták ki.

A történet a szellemileg visszamaradt 32 éves Charlie Gordon kitartásáról és szeretetéhségéről szól, aki miközben egy hatéves gyerek szintjén van, mégis hatalmas elszántsággal és örömmel vesz részt egy orvos csoport kísérletében, mert normális akar lenni. És valóban, egy operációval meg tudják növelni az intelligencia-hányadosát, s a korábban 70-es IQ-val rendelkező férfi megtanul több nyelven, különböző tudományterületek szakértőjévé válik, sőt az eljárást kidolgozó orvosokat is lehagyja saját kutatási programjuk elemzésében.

 

Sokan mondják, hogy az ember egy "bonyolult számítógép", melynek a winchestere az agy. A Charlie Gordonnal végzett kísérlet, az agy-komputer párhuzam kutatásának egyik állomása azonban nagyon keményen teszi fel a kérdést: mikor és meddig szabad elmenni egy emberrel végzett kísérletben? Mennyire kell egy teljes értékű embernek tekinteni egy alacsonyabb IQ-val rendelkező társunkat, és mennyire tartozunk felelősséggel mindazért, ami vele történik.

 

A Somogyi Szilárd rendezésében megelevenedő előadásban az Operettszínház sztárjai mellett vendégművészként látható a sikeres fiatal színésznő Földes Eszter. Az előadás online itt lesz elérhető.

 

 

 


Fotó: port.hu
Lap tetejére