RSS Feed

Minden pápa szereti a jó bort

M. A. - 2021. 03. 03. 17:33:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Minden pápa szereti a jó bort

A mindenkori katolikus egyházfő vonzódása a borhoz nem újkeletű jelenség, ám mindegyik más fajta bort szeret, sőt volt, amikor még magyar bor is került az asztalra.

A pápák borfogyasztási szokásáról a boraszportal.hu számolt be. Számos érdekesség mellett azt írja a lap, hogy az olasz Riccardo Cotarella szőlész-borász szakembert bátran nevezhetjük szakmája sztárjának. Sokan az első számú olasz borkészítőnek tartják, a Wine Enthusiast pedig a 2001-es évre őt választotta meg a világ legjobbjának. Mintegy 80 pincészet vesz tőle tanácsokat, többek között Sting „Il Palagio” névre hallgató toszkánai projektjének is ő egyengeti az útját. Ezúttal egyenesen a Vatikánból kapott megbízást: a Rómától 25 km-re fekvő Castel Gandolfoban, az egykor pápai nyári lakként, manapság egyházi múzeumként működő palota birtokán kell borászatot létesítenie. 

 

Az olasz újságok beszámolói szerint már elkezdődtek a munkálatok, a két hektárosra tervezett ültetvény telepítésének előkészítése zajlik. Az innen elkészített bor házon belül marad, a pápa és a munkatársai fogyasztják majd. Ha csak rövid ideig, de volt már szőlő Castel Gandolfoban Ferenc pápa közvetlen elődje idején is. A hivatalba lépésekor magát „az úr szőlőjének alázatos munkásaként” aposztrofáló XVI. Benedek rendelkezésére elültetett tőkéket rövid idő után azért vágták ki, hogy helyet csináljanak egy látogatóközpontnak.

 

Ami a magyar vonatkozást illeti: Balásházy János, Zemplén vármegye táblabírája, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 1856-os értekezésében azt valószínűsíti, „azon kítűnő tállyai bor is, melyből 1562-ben Draskovics György pécsi püspök, s egyszersmind bíbornok, a római pápát megkínálta, s oly dicsőséget aratott, szamorodni volt.” 

 

 A Vatikánnal fennálló kapcsolat manapság is reklámértékkel bír a pincészetek számára – és úgy tűnik, a közelmúlt pápái részéről is van fogadókészség. A spanyol Bodegas Heras Cordon pincészet még II. János Pál pápa idején vetette fel, hogy szívesen adományozna bort a szentszéknek, ma pedig már büszkén mutogatják palackjaikon az érte kapott pecsétet. A jelenlegi szentatya, Ferenc pápa sem a bevezetőben bemutatott telepítéssel adta először tanújelét annak, hogy nem közömbös számára a bor ügye. 2017-ben rendeletet bocsátott ki, amiben előírta, hogy a keresztény egyházi szertartások bora mindig legyen „természetes, tiszta és hiteles”.

 


Fotó: pannonia-entertainment.hu
Lap tetejére