RSS Feed

2021 – pocsék autópiaci start

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 03. 02. 17:47:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

2021 – pocsék autópiaci start

Svédországban az év első heteiben sem torpant meg a járműszalonok forgalma. Ám az öreg kontinens más tájain 13. hónapja tart a – koronavírus-járvánnyal is összefüggő – kereslet csökkenés. Még az NSZK-ban is kevesebb VW Golfot adnak el, mint a régi, szép időkben!

Macron elnök francia köztársaságában irigylésre méltó, hogy 2021 elején alig 6-7 százalékkal csökkent a szalonok forgalma a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest. Bezzeg hazánkban és észt rokonaiknál kétszer ekkora zuhanást tapasztaltunk márciusig. Finnországtól Luxemburgig szintén megérezték a kereskedők a vevők óvatosságát. Ám 20 százalékosnál durvább visszaesést főleg a holland, horvát és görög szalonok regisztráltak.

Még riasztóbb a helyzet idén Bulgáriában, ahol várhatóan csupán 30-40 ezer új kocsi kap majd rendszámot. Persze a szalonok forgalmának többszörösét teljesítik a használtjármű kereskedések. A 90-es években még hatalmas gond volt az egykori szocialista országokba becsempészett lopott/illegális modellek értékesítése. Az EU keleti bővítésével és a digitalizációval már rizikósabb a hamis papíros biznisz! Nyugat-Európán kívül a közeli Görög- és Törökországból is hajóznak be megfizethető járgányokat a Bolgár Köztársaságba, ám gyakran ezek az autók korábban a német nyelvterületről vándoroltak délre!

Fotó: -a-
Lap tetejére