RSS Feed

Kémfőnök a vörös horizontról

Csontos Tibor - 2021. 04. 08. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kémfőnök a vörös horizontról

Miután Ceausescu rászabadította gyilkoló ügynökeit az Egyesült Államokba disszidált Pacepa tábornokra, a román külföldi hírszerző osztályának helyettes vezetőjére, Pacepának a többször is meg kellett halnia: személyazonosság cserén és plasztikai műtéteken esett át. A napokban azonban bekövetkezett a valóságos halála is, kilencvenkét évesen halt meg az elnöki kedvencből első számú közellenséggé lett kémfőnök.

Üdvözlöm a szabadság világában, uram! - így köszöntötte az amerikai légierők egyik Herculesének fedélzetén a repülőgép parancsnoka Ion Mihai Pacepát 1978. július 27-én, mielőtt elhagyták volna Nyugat-Németországot. A végül a Washington melletti Andrews légitámaszponton landoló gépet külön érte küldték, a román DIE (Külföldi Információs Osztály) második emberéért, a Kárpátok Géniuszának, Nicolae Ceausescu elnöknek és pártfőtitkárnak a tanácsadójáért. Ott persze már vadonatúj névvel, azonossággal, élettörténettel, okmányokkal szállt ki a gépből, idővel új plasztikaarcot is kapott. 

Pacepa eltűnése után Bukarestet az ostromállapot jellemezte: a szokottnál is jobban őrizték a Géniuszt, aki eltűnt a nyilvánosság elől, rendkívüli politikai tisztogatás kezdődött, leváltottak huszonkét nagykövetet, a földig rombolták majd újraépítették a DIE-t. Ez volt az első kémszervezet a hírszerzés történetében, melyet egyetlen ember kiugrása miatt széttrancsíroztak. Mindemellett Ceausescu állítólag többmillió dollárt - s ebben már a fejére kitűzött vérdíj is benne volt - szánt arra, hogy likvidáltassa a hazaárulónak és a CIA ügynökének (mellesleg ez utóbbi még stimmelhetett is), kikiáltott Pacepát. KIváló arab kapcsolatait mozgósítva még a líbiai elnök, Kadhafinak és és a Palesztin Felszabadítási Front vezetőjének, Jasszer Arafatnak is kérte segítségét a megtalálásához.

Pacepa nem akárki volt. Mindent tudott a Nicolae Ceausescu és Elena Ceausesch házaspár titkairól, terveiről, szokásairól, vagyonáról, külföldi látogatásaik tolvajlásairól, luxuséletéről és persze, a hírszerző szolgálatról, módszereiről, technikáiról. Az 1987-ben megjelent Vörös Horizontok című naplójában aprólékosan bemutatta a Ceausescu-diktatúra díszleteit, kulisszáját. Részletesen leírta a magát istenné avató egykori cipészgyerek megalomániáját, s azt is, hogyan használta a különböző befolyásszerző műveleteket arra, hogy politikai és pénzügyi támogatást szerezzen rendszerének életben tartásához és az első kommunista dinasztia megalapításához. Beszámolt titkos kommunikációs csatornákról, még arról is, hogyan figyelték elektronikusan a DIE-nél az Egyesült Államok Hatodik Flottájának  mozgását a Földközi-tenger térségében.

A bestsellernek bizonyult kötetének - olyan hatást váltott ki akkoriban a Ceausescu-házaspár fényűzésének nyilvánosságra hozásával, mint Navalnij a Putyinnak tulajdonított palotavárost bemutató videója  - címe annak az nyugati befolyásszerző akciónak a fedőnevét idézi, amelyet a Conducator indított és amelyet a mesteri fortélyok segítségével tégláról téglára rakott össze 1972-ben. Azzal a céllal, hogy befolyásszerző ügynökök, ha úgy tetszik, fürkészek és portyázók segítségével elhitesse, hogy Románia újfajta kommunista ország, független még Moszkvától is, amolyan politikai szabadúszó és kiérdemelte a Nyugat támogatását, hiszen aláaknázta a szovjet tömböt. 

Mindezt rendszeresen átbeszélte Pacepával, kedvenc rózsakertjében sétálgatva, mert Ceausescu betegesen tartott attól, hogy az otthonában és a rezidenciáján is hemzsegnek a poloskák, miközben  ő mindenkit lehallgattatott a környezetében. Pacepának tehát volt miről énekelnie az amerikaiaknak, s volt miről még írnia a következő könyveiben, publikációiban. Ezek egy részének hitelességéről, komolyságáról, ténybeli megalapozottságáról megoszlanak a vélemények, de az bizonyos, hogy a Vörös Horizontok egy golyó volt annak a bizonyos bukaresti kivégzőosztagnak a sortüzében. Fotó: -a-
Lap tetejére