RSS Feed

Ha Ady Endre ma írna

Csontos Tibor - 2021. 03. 09. 8:00:57 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ha Ady Endre ma írna

"Az ember nem angol, de magyar, s nehezen törődik bele, hogy a dolgok úgy folynak, ahogy folynak. Tessék nekünk megengedni, hogy európai Magyarországot csináljunk! A nacionalizmus voltaképpen internacionális szövetkezete a sötétségnek, a butaságnak, a gonosz tekintélyek önzésének. Ezennel kijelentjük, hogy a nemzeti harc gyönyörű mámorában sincs semmi kedvünk megfulladni. Kijelentjük, hogy intelligens, szabad társadalomban óhajtunk élni. Ha mindjárt hazaárulóknak neveznek is bennünket.

Az új sajtó, s az új tömegliteratúra szükségessé tett és kifejlesztett egy újfajta hírlapírói, illetve írói képességet: készen, könnyen, ügyesen, meg ejtően írni a kiadóhivatal s a legnagyobb számú, s legkisebb értelmességű publikum számára. Ezek az írók, hírlapírók, ha mellékesen politikuscsukácskák is, egészen bátran árulhatják a tollukat. Ezeknél az írás egyszerű áru, meggyőződésük pedig az, amit velük haszonért íratnak, avagy legjobb esetben egy kis csinált hangulat.

Nincs még egy ország, melynek a gyerek annyit jelentene, mint Magyarországnak. Az anyaság védelme  és biztosítása egyszerű, emberi, éppen ezért forradalmi gondolat. Így van ez jól. Törvényhozásunk léha, tudatlan, éhes és szívtelen férfiak gyülekezete. Gondolatok termelésében és bátorságban csak hadd nőjenek a mai parlamentáriusok fejére az asszonyok is. Egyelőre még szétszórt csoportokban, de már lázasan szervezkedik ez a szegény magyar társadalom. Ha már törvényeket az ő számára nem csinálnak, de illúziókat teremt legalább a maga árva életének. 

Mi csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy meddig győzzük még hazugsággal és erővel. Mert a fizika szerint mégiscsak az erő minden, s ha az erő elfogy, ha más hivatása nincs, mint - kitartani. Kitartottuk, s kitartjuk azokat, akik megölik a jelenünket, de mi lesz a jövővel? Reméljük, hogy egy-két ember akad még ebben az országban, akinek a jövő is eszébe jut. 

Én is azokhoz tartozom, akik a harag borának poharát ráköszöntötték egy hitvány generációra. Mert ez az ország, Magyarország mindig a politikának, a lármás együgyűségnek országa volt, itt bizony nagy dolog egy intellektuális forradalom. Lehet, hogy a politika ... megint elrontja a dolgunkat. Egyelőre az a vidám helyzet, hogy rosszul érzik magukat Magyarországon azok, akik eddig nagyon jól érezték.

Mi lesz ebből az országból, ha észreveszi, hogy a hazugok országa? Nem vagyunk már optimisták, s jó előre sajnáljuk azt, aki ezt hangosan megmondja. Föltétlenül megkövezik,s az ország tovább hazudik önmagának s úgy nevezett vezéreinek. Hogy a vezérek is hazudni fognak, arról talán kár is elmélkedni. Mit tudnak ezek mást, mint hazudni, ámbár azt igazán jól tudták, s jól tudják, mindörökké ámen."

(Ady Endre 1908-1909-ben született publicisztikai írásai nyomán.)

Fotó: hu.wikipedia.org
Lap tetejére