RSS Feed

A vírusváltozatok kimutatását kéri a szlovák államfő

mti - 2021. 02. 23. 13:02:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zuzana Caputová szlovák államfő felszólította kedden az egészségügyi minisztert, biztosítsa annak pontosítását és nyilvántartását, hogy milyen mértékben vannak jelen a koronavírus különféle változatai Szlovákiában.

 "Feltétlenül tudnunk kell, hogyan állunk. Tudnunk kell, hogy a vírus milyen, veszélyes mutációival szembesülünk jelenleg és milyen mértékű a megjelenésük" - írta Caputová a Marek Krajcí egészségügyi miniszternek küldött levelében, amelyről a közszolgálati TASR hírügynökség számolt be.
    A vírusváltozatok pontosabb kimutatásának szükségességét azok a tudósok ajánlották, akikkel a múlt hét folyamán találkozott Caputová. Elterjedésük kimutatása a járvány elleni további intézkedések szempontjából az államfő szerint kulcsfontosságú.
    Az elnök ugyanakkor azt is kérte a minisztertől, hogy a tárca anyagilag méltányolja a szlovák egészségügy dolgozóinak a járvány idején végzett rendkívüli munkáját - közölte Martin Strizinec, az elnök szóvivője.
    A köztársasági elnök szerint stabilizálni és anyagilag ösztönözni kell a szlovákiai egészségügyben dolgozókat, mert csak ezzel lehet megakadályozni, hogy a járvány lecsengése után külföldön keressenek munkát.
    Martin Strizinec bejelentette, hogy Caputová a keddi nap folyamán találkozik Igor Matovic kormányfővel és Boris Kollár házelnökkel, hogy megvitassák a jelenlegi járványhelyzetet.
    Szlovákiában hétfőn több mint 3700 új fertőzöttek azonosítottak PCR-, illetve antigéntesztekkel. A kórházakban mintegy négyezer Covid-19-beteg van, akik közül 348-nak van szüksége lélegeztetőgépre. Koronavírus elleni oltást eddig több mint 280 ezren kaptak, közülük mintegy 100 ezren a második ad

Lap tetejére