RSS Feed

Vegyük komolyan, ha a gyerek tompalátó

M. A. - 2021. 02. 23. 13:00:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vegyük komolyan, ha a gyerek tompalátó

A gyermekkorban kialakult tompalátás legtöbbször befolyásolhatatlan látásromlás, ezért annak megelőzését a legkomolyabban kell venni. A szülő feladata és felelőssége, hogy segítsen gyermekének, és az őt körülvevő közösségnek megérteni, hogy a kezeletlen tompalátás az egész felnőttkorra kihat.

Tompalátásról (amblyopia) akkor beszélünk, amikor a látásfejlődés kritikus időszakában az agy, a szemek és a látóidegek nem tanulják meg feldolgozni a környezetből érkező információt, ezért az egyik szem – vagy akár mindkettő – nem éri el a teljes látás képességét, a két szem együttes használata is sérülhet. Ebben az esetben a szem elgyengül, ellustul, kancsalíthat, és ha nem kezelik, akkor ez így is marad.

 

Mivel a tompalátóság a látásfejlődés zavara, ezért a megelőzésen van a hangsúly. A gyerekkori tompalátás leggyakrabban azért alakulhat ki, mert a gyerekek nem viselik a fénytörési hibájuknak megfelelő szemüveget. A tompalátás 6-8 éves kor előtt gyógyítható igazán hatékonyan, később már csak enyhe látásjavulás érhető el, illetve mai tudás szerint 12 éves kor után a folyamatot már egyáltalán nem lehet visszafordítani. A látásfejlődés ugyanis tizenéves kor körül befejeződik, és ha az agy addigra nem tanulja meg a teljes látás képességét, utána már nem lehet javítani a tompalátó szemen.

 

A kezelés során a lusta szemet meg kell tanítani látni. Ennek egyik módszere a jobban látó szem takarása. Ilyenkor a jól látó szemet kikapcsoljuk (szupresszió), a lusta szemet pedig munkára késztetjük. Amikor a tompalátás már egészen kicsi korban jelentkezik – és a gyerek szemét el kell fedni –, az a szülő és a gyerek számára is egy terhelt időszakot jelenthet. A problémát azonban nem szabad félvállról venni. A gyerekek gyakran nehezen viselik a szemüveghasználat kényszerét, pláne, ha a jól látó szemüket letakarják, így korlátozva őket a megszokott vizuális ingerek megszerzésében. Ilyenkor fontos feladat hárul a szülőre, meg kell értetni a gyermekkel, miért fontos elviselni az ideiglenes szemtakarást. Arra is érdemes lehet figyelni, hogy a gyermek közvetlen környezete tisztában legyen a letakart szemüveg használatának szükségességével.

 

„Ha a teljes látásélességet nevezzük 100%-os látásnak, akkor minden olyan esetben, amikor ez nem érhető el a látásfejlődés kritikus időszakában sem szemüveggel, sem kontaktlencsével – és a teljes látórendszerben nincs kimutatható kóros elváltozás –, akkor tompalátásról beszélünk. Felnőttkorban a tompalátáson semmiképpen nem javít a szürkehályog-műtét, a látásjavító lencseműtét vagy a lézeres szemműtét. A tompalátó szemen csak a korábbi, legjobb korrigált látásélesség adható vissza, ami gyerekkorban fejlődött ki” – szögezi le Dr. Barcsay-Veres Amarilla a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

 

 


Fotó: Budai Szemészeti Központ
Lap tetejére