RSS Feed

Mozart és Mendelssohn a Müpa Home LIVE-ban

M. A. - 2021. 02. 22. 17:07:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mozart és Mendelssohn a Müpa Home LIVE-ban

Egy hangverseny, amely csupa versenyműből áll. Február 23-án a Müpa Home LIVE - Baráti Kristóf, Várjon Dénes és a Concerto Budapest koncertjét adja élőben, online.

Először hegedűversenyt hallunk dúrban, majd zongoraversenyt mollban, mindkettőt Mozart terméséből, a szünet után pedig kettősversenyt hegedűre és zongorára, Mendelssohn tollából. Karmestere ezúttal nincs a produkcióknak, hiszen az est két vendége sokszor bizonyította már, hogy olyankor is megtalálja a kamarazenei párbeszéd lehetőségét, amikor szólistaként áll zenekar elé.

 

Várjon Dénes és Baráti Kristóf között tizenegy év a korkülönbség, mégis úgy muzsikálnak együtt, mintha egy napon születtek volna: közös tulajdonságuk a zenélés bölcs érettsége és letisztultsága, s az az alapvetően szellemi közelítésmód, amely a hangszeres kivitelezés virtuozitását elengedhetetlennek tekinti, de nem célt, hanem a zene érzelmeit és indulatait kifejező eszközt lát benne.

 

Így aztán biztosak lehetünk abban, hogy amikor egymást követően szólaltatnak meg egy-egy Mozart-versenyművet a mindkettejükkel gyümölcsöző művészi kapcsolatot ápoló Concerto Budapest társaságában, az előadásokban a művek költői tartalmai kerülnek majd előtérbe.

 

Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

 


Fotó: Valuska Gábor / Concerto Budapest
Lap tetejére