Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja
M. A. - 2021. 02. 22. 8:04:41 |
|
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Ezek - többek között - a medvehagyma jótékony tulajdonságai, melynek szezonja hamarosan elkezdődik.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. Ezekre pedig a mindennapokban is nagy szükség van, de ilyenkor, amikor tombol egy világjárvány fokozottan ajánlott a medvehagyma fogyasztása.
Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény szezonja. De arra is minden évben fel kell hívni a figyelmet, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág leveleivel, melynek fogyasztása viszont mérgező. Éppen ezért fontos, hogy csak bevizsgált, biztonságos helyről szerezzük be a medvehagymát, de ha ez sikerült, akkor rágcsáljuk bátran, salátában, főzelékben vagy épp pogácsába sütve.
Fotó: -a-