RSS Feed

Maskarában egy új korszakba csöppenünk

M. A. - 2021. 02. 21. 17:09:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Maskarában egy új korszakba csöppenünk

A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának portrégyűjteménye a politikai, gazdasági és kulturális élet szereplőit ábrázoló eredeti fényképfelvételeket őrzi. Több mint 15 ezer személyről közel 40 ezer fotográfia található a kollekcióban, ami most könnyedén elérhető bárki számára.

Hivatásos, amatőr vagy privát fényképezők alkotásai, amelyek műteremben vagy valamilyen esemény alkalmával készültek. A 19. század második felében nemesek és polgárok nemcsak a farsangi mulatságok idején öltöztek jelmezbe, hanem más alkalmakkor is.

 

Bálokon, magán-összejöveteleken, gyermekzsúrokon gyakran mutattak be élőképeket, amelyeken történelmi alakok, neves színdarabok szereplői, vagy elképzelt figurák, ismert festmények alakjai elevenedtek meg. A divatos jelmezes mulatságok olykor politikai tartalommal telítődtek, olykor jótékonysági célokat szolgáltak, máskor csak az önfeledt szórakozás alkalmai voltak.

 

A Történeti Fényképtár gyűjteményében található fotográfiák közül neves személyek jelmezes képeiből válogatott a múzeum, és így már mindenki láthatja, hogy milyen élmény volt maskarázni.


Fotó: museumapgallery.hu
Lap tetejére