RSS Feed

Dokutánc: A kredenc a pincében maradt

Trafó - 2021. 02. 17. 13:00:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Dokutánc: A kredenc a pincében maradt

Dokutánc „elő-adás” a generációk közötti kapcsolódási lehetőségekről. Az e-Trafóban mutatják be Simkó Beatrix új produkciójának online változatát. (Dömölky Dániel felvétele a próbán készült.)

Falat épít-e idősek és fiatalok közé az öregedés és az, hogy máshogy nőttünk fel, mint a nagyszüleink? Mihez kezdjünk a generációs különbségekkel, és hogyan közelíthetünk egymás felé? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik A kredenc a pincében maradt című táncelőadás, amelynek képernyőre optimalizált verzióját 2021. február 26-án mutatják be a Trafó e-Néző programsorozatában. 

A kredenc a pincében maradt című produkcióban különböző generációk táncolnak együtt technóra, vagy épp ülnek be külön-külön a kamera elé, hogy elmeséljék a történetüket. Az előadók – Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté – Simkó Beatrix koreográfus vezetésével tapasztalják meg saját bőrükön azt, hogyan tud létrejönni a generációk közötti kapcsolódás.

A február 26-i online verzió egyfajta “elő-adása” a majdani hagyományos bemutatónak, ami nemcsak művészeti élményt kínál, hanem betekintést is enged az alkotómunkába a werkfilm eszközével, és elmélyíti tudásunkat a témáról egy kerekasztal-beszélgetésen keresztül. Nem marad el a tánc sem: a készülő előadás jelenetei teszik teljessé a produkciót.

A hibrid forma nem idegen az alkotótól, hiszen Simkó Beatrix tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a média, a Hamburgi Egyetemen pedig a performansz területein folytatta. Ehhez mérten előadásaiban nemcsak a tánc, de a társművészetek eszközeit is előszeretettel használja. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt években számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott, külföldön és Magyarországon egyaránt. Németországi erős jelenléte mellett munkáit Európa-szerte bemutatta Belgiumtól Finnországig. Jenna Jalonennel közös, Long time no see! című előadását beválogatták az Avignoni Fesztivál és az Aerowaves Fesztivál hivatalos programjába. Grecsó Zoltánnal közös duettje, az #Orfeusz#Eurüdiké 2016 óta szerepel a Vígszínház repertoárján. Emellett koreografált már a Közép-Európa Táncszínház és a debreceni Csokonai Színház részére is.

A kredenc a pincében maradt című produkcióval Simkó Beatrix egy olyan univerzális nyelv után kutat, melyet társadalmi, kulturális, generációs háttértől függetlenül mindannyian megértünk. A februári online bemutatót a tervek szerint tavasszal a színpadi produkció premierje követi majd a Trafóban. Megvalósul a Staféta Program keretében.

Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt – „elő-adás”
e-Trafó – www.trafo.hu
Megtekinthető: 2021.02.26.  20.00-0.00


Szereplők-előadók: Kasza Polett, Kiss Eszter, Krámer György, Takács Katalin, Váth Máté
Szöveg, dramaturgia: Vinnai András
Díszlet, látvány és világítástervezés: Dömölky Dániel
Zene: Gryllus Ábris
Jelmez: Kasza Emese – MEI KAWA
Fénytechnika: Balázs Krisztián
Operatőr: Dömölky Dániel, Ofner Gergely
Asszisztens: Kozma Zsófia Rebeka
Produkciós menedzser: Kovács Brigitta
Rendező-koreográfus: Simkó Beatrix
Partner: Műhely Alapítvány
Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza


Fotó: Dömölky Dániel
Lap tetejére