RSS Feed

Königer magyar dívái

Mogyorósi Géza - 2021. 02. 21. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Königer magyar dívái

Óvatosan, de szívesen írok cikkeket a 20. század magyar színésznőiről. Tudásom nem kis részét Königer úrtól kaptam. A három éve elhunyt schönebergi bohém kritikus hangját ma is hallom: „Gézuka, ha felszteppeltél volna hozzám a negyedikre, adtam volna még anyagot a témához”. Mennyből a Miklós!

A röviddel 75 születésnapja után vérmérgezésben meghalt szikár férfi a külföldre szakadt magyar művészek nagy szakértője volt: maga is közéjük tartozott. Számos kiállítás kurátoraként dolgozott a lelkes gyűjtő, aki Marika Rökköt nem kedvelte, ám Márta Eggerthet, személyes ismerősét szerette. Rajongott – a száz éve született – Marlene Dietrichért is, akiről több tárlatot szervezett szerte Európában. Königer Miklóstól hallottam először Bulla Elma nemzetközi karrierjéről is. Tizenöt esztendős korától, 1928-1934 között Max Reinhardt társulatának egyik vezető művészeként - német nyelven - játszott Berlinben, Münchenben, illetve az osztrák fővárosban Bulla. Hírnévre tesz szert. 

Úgy jelenik meg az újságokban, mint "Reinhardt friss felfedezettje". (A profi mester nem mellesleg, a 20-as években Marlene Dietrich karrirejét szintén támogatta - a díva Hollywoodot is meghódította!) Külföldről hazatérve Elma a Belvárosi Színházban debütált. Meller Rózsi "Vallomás" című darabjában tapsolhatott neki a fővárosi publikum. Kosztolányi Dezső, Herczeg Ferenc, Márai Sándor, Vámbéry Rusztem és Schöpflin Aladár is meghajoltak az új sztár játéktudása, szépsége előtt. „Mintha már nem is test volna, csak merő, lobogó lélek” - fogalmazott egyik kritikájában Schöpflin.


A "Vallomás" filmváltozatának ("Én voltam") főszerepét is megkapta Bulla, amiben többek közt Csortos Gyulával, Törzs Jenővel és Uray Tivadarral dolgozhatott a kamerák előtt. Komoly teátrumi tapasztalattal 1938-ban a Belvárosiból a Vígszínházhoz szerződött a még mindig fiatal művésznő. De a mozihoz sem lett hűtlen! A háborús években számos legendás kolláganőjével forgatott Bulla Elma. Izgalmas a névsor! Karády Katalinnal a "Kísértés" (1942) című filmben, Tolnay Klárival a "Férfihűség"-ben (1942), Muráti Lilivel a "Késő" (1943) című alkotásban, Nagykovácsi Ilonával a "Fény és árnyék"-ban (1943) játszhatott együtt. Pályafutás a háború után is folytatódott – ám erről majd legközelebb mesélek! Hiszen itt van még Königer Miklós másik kedvence, aki Kaliforniában a Forest Lawn Memorial Parkban alussza örök álmát. Friederika Massaryk (1882-1969). Az Osztrák-Magyar Monarchiában született tehetséges szoprán énekesnő a 19. század végén Linzben állt először színpadra, majd jó százhúsz esztendeje külföldön is bemutatkozott.

Művészneve, Fritzi Massary 1900 szeptemberében bukkant fel az észak-németországi plakátokon. A színésznőként is tündöklő ifjú díva egy szezon után Hamburgból visszaköltözött Bécsbe, ahol újabb sikereket aratott. Tetszett a hölgy Karl-Kuno Rollo Graf von Coudenhove úrnak is. A fiatal nemes gyermekkel „ajándékozta meg” szerelmét. A kislány 14 esztedős volt, midőn édesanyja először állt oltárhoz. Max Pallenberg és Massary kollégák voltak – immáron nem csak a színpadon!

Addigra  Fritzi már a Német Császárság lüktető életű fővárosát is meghódította. A berlini  Metropol-Theaterben esténként több százan élvezték az ifjú sztár pompás szoprán hangját. Az első világháború küszöbén a Csárdáskirálynőtől a Vígözvegyig mindent elénekelt a jól kereső művésznő, aki a monarchia összeomlása után sem maradt szerepek nélkül. Ám Lehár Ferenc és Hugo Hirsch dallamait hamarosan a náci csizmák döbörgése tompította el. Massary pályafutása a végéhez közeledett... 

Először Bécsbe menekült férjével, majd Londonba. Angliában már nem volt sikeres az ötven feletti díva. Nehéz helyzetét egy tragédia is súlyosbította. 1934-ben Karlsbad közelében repülőgép szerencsétlenséget szenvedett Max Pallenberg. Özvegye Svájcon és Franciaországon keresztül menekült lányához, aki az Egyesült Államokban élt. Thomas Mann és Ernst Lubitch akkor már rég Kaliforniában laktak. Személyükben remek szomszédokat kapott Fritzi Massary. A felejthetetlen sztár - röviddel 87. születésnapja előtt - távol Európától, Beverly Hillsben hunyt el.

Danke Miklós! Talán a sors hozta úgy, hogy Pestről elillanva a 70-es évek végén Schöneberg kerületben találtál új otthonra. A fallal kettészelt Spree-parti világvárosnak abban a csücskében, ahol a 20. század hajnalán megszületett Marlene Dietrich. Hozzád hasonlóan az emigrációban karriert befutó - Párizsban elhunyt - német díva aztán szinte "beköltözött" könyvekkel, fotókkal, kartonokkal zsúfolt lakásodba. (Alpár Gitta, Bulla Elma, Szőke Szakáll, Peter Lore, Gál Franciska, Eggerth Márta és seregnyi más - elfelejtett? - sztár honfitárs képeslapjait, lemezborítói, plakátjait, gyufacímkéit szintén számos tárlaton prezentáltad...)


Fotó: -a-
Lap tetejére