RSS Feed

Darknet, avagy az internet sötét oldala

M. A. - 2021. 02. 15. 18:49:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Darknet, avagy az internet sötét oldala

Nagy Róbert DarkNet - avagy az internet sötét oldala című könyve tárgyát elsősorban mint technológiai vívmányt, másodsorban mint kriminológiai jelenséget vizsgálja. Célja egyfelől az ismeretterjesztés, másrészt, hogy beteljesítse az emberek szokatlan, rendkívüli, izgalmas és titokzatos iránti vágyát.

A Darknet olyan szerverek és egyenrangú számítógépek összessége, amelyek csak speciális, titkosítást alkalmazó webböngésző segítségével érhetők el, így a rendszer egyúttal az anonim internetezés lehetőségét is magában foglalja. Radikális technológia, mert egyaránt alkalmazható jó és rossz cél érdekében. Segítségével ki lehet játszani diktatúrákat, leleplezni a korrupciót, névtelenül megnevezni a bűnelkövetőket, de ugyanakkor sajnos használható bűncselekményekkel összefüggő fájlok tárolására is, mely illegális tartalmak engedély nélkül kerülnek fel a DarknNet- szerverekre.

 

A sötét oldalra tett kirándulás mellett napjaink egyik legfontosabb és talán legnépszerűbb helyszíne, a közösségi média is említésre kerül ebben a hasznos kötetben, és azt is megtudhatjuk belőle, hogyan célszerű anonim módon, úgynevezett „netes lábnyomok” nélkül böngészni a világhálón. A kötet mindemellett a kriptovaluták kérdéskörét is körbejárja, és betekintést enged az oknyomozó újságírás működésébe.

 

Figyelembe véve, hogy a sötét hálót általában tiltott célokra használják, nem véletlen, hogy a hétköznapi emberek többségének eszébe sem jut csatlakozni a Darknetre. Mivel azonban a digitális pénznemek (mint a Bitcoin) használata egyre gyakoribbá válnak a pénzügyi világban, mind valószínűbb, hogy a sötét háló előbb-utóbb a mindennapi életünk része lesz. Fontos szem előtt tartani, hogy bármennyire is általánossá válik a sötét háló a közeljövőben, a bűnözőknek mindig lesz lehetőségük kijátszani a rendszert, a névtelenségünk pedig nem biztosít számunkra védelmet. Amire mindenképp oda kell figyelni, az az, hogy mindig védjük az adatokat, és kétes emailcím-listát sose vásároljunk nem megbízható forrásból.

 

A Darknet a jelenkor egy csúcsfejlesztése. Ismerete hozzátartozik az informatikai tudáshoz, azonban használata mindenkinek egyéni felelőssége. Ökölszabályként megfogalmazható a kötet alapján: ha saját magunknak vagy valaki másnak a segítségére tudunk lenni a használatával, akkor megfontolhatjuk a belépést, de akkor is csak óvatosan! Minden más esetben pedig – magunk és mások érdekében is – jobb, ha tartózkodunk tőle.

 


Fotó: -a-
Lap tetejére