RSS Feed

Celebvilág Magyarországon

Dalia László - 2021. 02. 18. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Celebvilág Magyarországon

A celebnek nincs is tudományos leírása, leginkább egy túlmozgásos közszereplőt kell elképzelnünk. A celebek fele egyébként semmihez sem ért, nem tudná Hamletet eljátszani a színpadon, nem képes akapella elénekelni a Mercedes Benzet és üzleti sikerekről sem tudnának beszámolni.

A magyar celeb minden fogtöméséről tudunk, ha a gyerekének fáj a pocija, a macskája átugrott a szomszéd erkélyére vagy anyukája gulyást főzött, akkor hírt ad, s olykor már-már azt érezzük, hogy a macska nem is egészen véletlenül keveredett a szomszédba. A híúság, a szereplésvágy mellett a netes fillérek is számítanak, mert a látogatottságból, a like-okból ugye pénz is van. A bulvárlapoktól nem kell félniük, hiszen azok örülnek minden hírmorzsának.  és még véletlenül sem kérdeznek vissza, s ha utóbb kiderül, hogy bedőltek egy ordenáré hazugságnak, akkor sem néznek hátra. Minek is, jobb a békesség, különben is többségük állami pénzen vegetál. A celebvadász pedig ismeretlen műfaj, egyedül Puzsér Róbert űzi mesterfokon, míg meg nem unja, hogy olykor a bíróság elé citálják.

Régen nem voltak celebek, mert internet sem volt, tévé is egy csatornás, így a nagyszájú, jó dumás művészek, sportolók, médiamunkások nem jutottak térhez vagy csak nagyon ritkán. Pedig micsoda egyéniségek voltak Abody Bélától Antal Imréig, Ungvári Tamástól Alfonzóig. Micsoda celeb lehetett volna Mészöly Kálmán ifjú korában, aki nemcsak káromkodni tudott, a nagy kártyás és lóversenyes Sándor Csikar vagy Váradi Béla, aki a Balatonba is bevitte a cigányzenekart. És a pólós legendák, Csapó, Faragó meg Kárpáti Gyurika, akinek rengeteg története volt, a fele igaz sem volt. Most is van egy-két sportoló, akit becsábítanak a celeb műsorokba, de harmatos produkcióik miatt inkább nem idézném fel alakjukat. 

Berkes Ákos közösségi média-szakértő szerint manapság sem mindegy, hogy valaki olimpiai bajnok vagy csupán állandóan balhét generál. A szakértő szerint, aki mögött érdemi munka áll, általában kevesebb utálatot kap, és logikusan kevesebb konfliktust is vonz be. Berkes úgy érzi, gyakran a celebek reagálnak rosszul vagy törvénysértő módon a jó ízlést sértő hozzászólásokra, a kritikára nem éhesek, sőt nagyon rosszul tűrik. Márpedig a rossz reakciókkal könnyen ellenségekké válhatnak, ugyanis az internet nem felejt, és az online népharag könnyedén elsodorhatja őket.

 


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére